U ponovljenom suđenju fra Šimi Nimcu i Jasni Bilonić pred sucem Dinkom Mešinom u srijedu su na Županijskom sudu u Splitu svjedočili Željko Tolić i fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja od 2003. do 2012. godine i njegov nasljednik.

Kako piše Dalmacija danas Fra Kodžoman je rekao da nije bio u kontaktu sa fra Nimcem u posljednje dvije ili tri godine otkad nije više provincijal franjevačke Provincije niti mu je poznato da se osim ovog postupka vezanog za zemljište koje je prodano u Baškoj Vodi vodio bilo kakav drugi postupak. Poznato mu je da je Splitsko – makarska nadbiskupija dala suglasnost za sporazum s kupcem, ali ne zna tko je u ime Nadbiskupije dao takvu suglasnost. Po tom sporazumu je dio od 4.000 metara kvadratnih vraćen Župi koji je građevinski najisplativiji dok je ostatak zemljišta ostao kupcima.

Željko Tolić je ostao kod iskaza danog prije sedam godina. Na pitanje tužiteljstva odgovorio je kako je 2012. godina napustio dužnost provincijala, kako se želio maknuti “od svega ovoga”, odmoriti od službe te da ga ovaj događaj nije više interesirao niti se o njemu raspitivao. Braniteljici Jasne Bilonić je odgovorio na pitanje što je to ili tko je to Mjesni ordinarij. To je monsinjor Marin Barišić, rekao je Tolić.

Oglas

U dokaznom postupku očekuje se da će sutra pred sucem Mešinom svjedočiti tadašnji generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Čubelić i nadbiskup monsinjor Marin Barišić.

Fra Šimu Nimca se tereti da je tvrtki “Sunčani Bast” prodao 39.556 četvornih metara crkvenog zemljišta u župi Blažene Djevice Marije za 1,3 milijuna eura bez odobrenja Nadbiskupije dok se bankarica Jasmina Bilonić tereti da ga je poticala na zloupotrebu položaja, odnosno da je nagovorila fra Nimca da podigne novac sa župnog računa te ga prebaci na svoj osobni račun.

Od svega je pronađeno oko 2,3 milijuna kuna na bankaričinom računu u Partner banci. Za njih je rekla da su fra Šimini te da je jahta “Lucky me”, kupljena na njezino ime, zapravo njegova. U postupku su se spominjali i poduzetnici kojima je fra Nimac navodno posudio dio novaca od prodaje zemljišta.

Prvi postupak u ovom slučaju završio je nepravomoćnom presudom 2014. godine kada su fra Nimac i Bilonić osuđeni zbog pronevjere 1,3 milijuna eura. On je nepravomoćno osuđen na dvije, a ona na godinu i devet mjeseci zatvora. Slučaj je vraćen na početak pet godina kasnije odlukom Vrhovnog suda zbog bitne povrede kaznenog postupka – piše Dalmacija danas.

MD/ foto MD/Dalmacija danas