Francuska se neće vratiti na stanje prije koronavirusa do iduće jeseni jer će za cijepljenje stanovništva trebati više vremena nego što je ranije predviđano, rekao je u petak znanstveni savjetnik francuske vlade.

„Cjepiva su velik izvor nade, no kad vidite kapacitete za cijepljenje u Francuskoj i Europi, shvatite da će nam trebati vremena“, rekao je imunolog Jean-Francois Delfraissy za televiziju BFM.

„Proizvodnja cjepiva će biti sporija nego se mislilo prije 15 dana ili tri tjedna“, kazao je Francuz, a prenosi Reuters.

Oglas

„Neće biti nestašice cjepiva, no dobivat će ga se u dužem periodu vremena“.

Delfraissy procjenjuje da u Francuskoj ima 22 milijuna ranjivijih stanovnika i da će se njih cijepiti do svibnja, a potom će cjepivo primiti i drugi stanovnici.

Upitan znači li to da će Francuzi i dalje biti pod restriktivnim mjerama do jeseni 2021., Delfraissy je odgovorio: „Više manje“.

Francuzi će cjepivo Pfizera i BioNTecha početi dobivati u zadnjem tjednu prosinca, nakon što ga Europska unija odobri idući tjedan, najavio je u srijedu premijer Jean Castex.

Francuska je u posljednja 24 sata imala 18.254 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije je na petom mjestu, s 2,42 milijuna slučajeva.

Hina /foto Pixabay