Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je cilj njegova ministarstva da djeca 7. rujna krenu u škole, iako će datum početka školske godine uvelike ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

“Taj datum uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i ako bi slučajno došlo do promjena moguće je i taj datum promjeniti”, kazao je Fuchs podnoseći izvješće o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Najavio je da će u ponedjeljak biti objavljene upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i predškolskim ustanovama, koje su izradile stručne službe ministarstva u suradnji s epidemiolozima.

Oglas

U tom dokumentu bit će navedeno na koji način se škole trebaju pripremiti za početak školske godine, definirati ulazak i izlazak djece iz škole, kretanje unutar zajedničkih prostorija i niz drugih mjera u cilju osiguravanja sigurnog odvijanja nastave.

Fuchs je ponovio da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija.

Maske u javnom prijevozu i za više razrede

Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan pozitivan slučaj na otoku Visu pa ne bi bilo logično da se isti scenariji primjenjuju u tim lokalnim školama, naveo je.

O maskama u školama stajalište je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prijevozu te unutar samih škola za više razrede, od 5. razreda nadalje, kada se djeca kreću po hodnicima i miješaju s drugim razredima.

Tijekom nastave maske će djeca moći nositi ukoliko to žele, ali to neće biti obaveza, istaknuo je Fuchs.

Dodao je kako stručne službe nadopunjuju sadržaj elektronskih materijala koji će se možda koristiti ako dođe eskalacije epidemije, pri čemu se predviđa da bi dio učenika bio u školi, a dio kod kuće, odnosno djeca bi se rotirala u školi.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. rujna.
Hina/foto D.A