Ministar obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u petak, nakon sastanka sa čelnicima stožera civilne zaštite, da se školski djelatnici trebaju odgovorno ponašati i izvan radnog vremena kako ne bi donijeli virus u škole i tako onemogućili nastavu u učionicama.

Nužno je maksimalno odgovorno ponašanje kako bi ovu školsku godinu po fleksibilnom modelu što više učenika nastavu moglo pohađati “licem u lice”, izjavio je Fuchs nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite sa županijskom načelnicima civilne zaštite.

Pripreme za novu školsku godinu bile su jedna od tema sastanka, na kojemu je ponovno istaknuta važnost zaštite starijih osoba te pridržavanja epidemioloških mjera u situaciji porasta broja zaraženih.

Oglas

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako se sve županije susreću sa sličnim izazovima pa će njihovi stožeri i dalje pratiti situaciju i po potrebi predlagati nove mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav i broj zaraženih.

Riječ je o jako zaraznoj infekciji koja se može pretvoriti u opasnu bolest, a može se spriječiti s nekoliko jednostavnih radnji – održavanjem fizičke distance, higijenom ruku, nošenjem zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i dezinfekcijom prostorija, naglasio je.

Epidemiolog Branko Kolarić pozvao je na dodatan oprez vezano uz starije i nemoćne osobe koje su posebno osjetljiva skupina, dok je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ocijenila da je situacija u Hrvatskoj dobra u odnosu na svijet, jer je hospitalizirano 10 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva.

Kapaciteti Infektivne popunjeni, pacijenti se šalju u KB Dubrava

“Ipak, dio njih će završiti na respiratorima, gdje se postotak preživljavanja kreće ispod 20-30 posto”, upozorila je Markotić te podsjetila kako smo prije dva mjeseca imali manje od pet posto hospitaliziranih bolesnika.

Istaknula je i da su sada kapaciteti Infektivne klinike prilično popunjeni, pa se pacijenti koje ne mogu primiti šalju u KB Dubrava.

Upitana za odgovornost Stožera za porast broja zaraženih zbog otvaranja granica, rekla je da su svi građani zajedno odgovorni za uspjeh i neuspjeh u pridržavanju mjera.

“Nakon prvog lockdowna naučili smo da se puno toga može odvijati normalnim životom, i turizam i škole i zabave, ali se moramo pridržavati tri, četiri jednostavne mjere”, istaknula je.

Božinović je kometirao i održavanje tzv. “Festivala slobode”, skupa koji bi, prema najavama, trebao u subotu u Zagrebu okupiti građane nezadovoljne nametanjem epidemioloških mjera.

“Mi smo demokratska država, ljudi imaju pravo iznijeti svoje mišljenje, ali je važno da se skup održi uz poštivanje epidemioloških mjera”, rekao je Božinović.
Hina