Ima li nade za mala, primorska mjesta, u kojima je proteklih godina sve manje i manje đaka? Na zaključak da bi moglo biti, ponukala nas je analiza predupisa prvašića na području Makarske rivijere, a prema kojoj se vidi pozitivan skok na području Općine Podgora. Čak 20 učenika na području općine, od čega devet u Podgori, a čak pet u malim Drašnicama. Posebno nas je ovo zaintrigiralo znajući da je bilo godina kada bi u klupe sjelo samo dvoje prvašića, a već godinama se o Podgori govori kao o mjestu čije je stanovništvo sve starije jer se rađa malo djece, a dosta stanovnika iseljava iz mjesta.

Je li posrijedi tek iznimna godina 2021.(preciznije, 2014.), iznimka koja potvrđuje pravilo, ili ipak trend za koji bi bio nužan porast broja djece kroz neki dulji period, pitali smo Jakova Batinovića, ravnatelja Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića u Podgori.

-Ova je godina, s 20 učenika na području općine, uistinu dobra, osobito u odnosu na lanjsku kada je u Podgori bilo samo dvoje prvašića. I to su bile dvije djevojčice koje su – doselile. Da njihove obitelji nisu doselile u Podgoru, ne bismo imali nijednog đaka prvaka. Ma to je priča koja se zapravo ponavlja iz godine u godinu, jer roditelji nemaju od čega živjeti, pri čemu mislim na dostojan život a ne životarenje. To je ključan problem. Bez osiguranja posla i pristojnih primanja o nekoj demografskoj ekspanziji, uza sve jednokratne mjere, ne možemo govoriti. U principu sve vodi ka gašenju malih mjesta u kojima se rađa sve manje djece, a uslijed toga sve se ozbiljnije nameće pitanje područnih škola koje gube svoju svrhu. Kada imamo samo jedno dijete u svojoj generaciji, to je posve kontraproduktivno. Izostaju socijalizacija, usporedba, natjecateljski duh…O financijskoj neodrživosti niti neću govoriti. No opstanak tih malih područnih škola je vrlo upitan, kaže Batinović.

Oglas

Ipak, složit će se da su Drašnice i Živogošće dosta stabilni, no sve ostale male područne škole, ne samo na području općine Podgora, na granici su održivosti, kazat će ravnatelj podgorske škole.

Koja je tajna u Drašnicama, koje su imale pristojan broj prvašića i lani, ostavit ćemo za jedan drugi članak.

Ivona Ćirak /foto OŠ don M.Pavlinovića, TZ Drašnice