U makarskoj Srednjoj strukovnoj školi jučer je održana druga edukativna radionica u sklopu projekta Gastro Rivijera sa temom „Slastič[email protected] pekarstvo“.
20 učenika četvrtog razreda smjera turističko hotelski komercijalist proveli su jutro u školskoj kuhinji pomno prateći rad svojih mentorica koje su im kroz svoj nastup prenijele važnu poruku da je u životu važno raditi ono što voliš.

Događaj je otvorio predsjednik Ceha ugostitelja makarskog Udruženja obrtnika Ante Matić i najavio još jednu skoru kulinarsku radionicu u sklopu projekta Gastro Rivijera.

Moderatorica Ana Skender, vlasnica obrta „Zrno Cukra“ bila je zadužena za „kužinu od slatkog“. Znajući da je baš slatko ono čime bi se htjela baviti, Ana je prošla je kroz proces prekvalifikaciju za zanimanje slastičar i 2019. godine pokrenula vlastiti posao. Učenicima je prezentirala izradu praktičnog deserta školjkica od prhkog tijesta u varijanti punjenja kremom od vanilije i čokolade sa dodatkom šlaga. Animirala je učenike na sudjelovanje pa su gotovo sve ruke u kabinetu marljivo radile na poslovima izrade deserta modelirajući tijesto u kalup od školjkica, pripremi kreme i ukrašavanju.

Oglas

Na drugoj jedinici Suzana Mustapić započela je svoju prezentaciju podsjetivši učenike da je „kruh ogledalo restorana“. Upravo ovo pravilo bilo je misao vodilja u nastojanju da usavrši svoju tehniku izrade kruha. Zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran „Il Golfo“ na makarskoj šetnici a njihovi gosti uživaju u ukusnom i jedinstvenom kruhu pripremljenom sa puno ljubavi. Kako bi učenicima temeljito prikazala cijeli postupak, Suzana je donijela već pripremljeno tijesto kruha od kiselog tijesta i foccaciu. Pokazala je kako zarezati kruh da se dobije željeni oblik, objasnila sistem pečenja i reakcije koje se događaju pri ovom postupku. U drugoj fazi pokazala je kako zamiješati i koristiti kvas (starter) i postupak nastajanja samog kvasa i prepoznavanja njegovih faza pa su na kraju
učenici imali priliku vidjeti kako se kruh mijesi.

Na kraju radionice učenici, profesori i edukatori uživali su degustirajući netom ispečeni kruh i slasnim kolačima koje su učenici pripremili vlastitim rukama. Ovo je bila idealna prilika da ih pitamo za njihovo mišljenje.Učenik Lovre Beroš rekao nam je “Jako zanimljivo iskustvo. Imamo novi pogled na pripremu kruha i kolača. Jedna dobra lekcija za daljnje školovanje“.

Učenica Leticia Sušac nam je izjavila: „Mislila sam da će biti dosadno ali je stvarno bilo zanimljivo. Naučili smo o kiselom tijestu i koliko doprinosi kruhu a dojmile su me se i školjkice“. U razgovor se uključila i Barabara Beroš i zaključila: „Drago mi je da sam sudjelovala, bilo je vrlo korisno i poučno.“

Radionica je još jednom potvrdila da praktičan rad najbolji način učenja i motivacije mladih naraštaja. Obje edukatorice najavile su svoj ponovni dolazak u školu i volju da učenicima prenesu svoja znanja što je bio najbolji mogući finale. Udruženje obrtnika Makarska zahvaljuje se edukatoricama na volji i entuzijazmu i najavljuje nastavak Gastro Rivijere sa fokusom na podizanje kompetencija u turizmu.

M.D./foto UOMR