Najvjerojatnije na proljeće 2022.godine biti će poznato hoće li Biokovo i Imotska jezera postati treći hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a, a nakon što su njihovi evaluatori nekoliko dana boravili na makarskom i imotskom području, danas je održana završna konferencija za medije u hotelu Miramare.

Uz predstavnike javnih ustanova Park prirode Biokovo i Geoparka Biokovo Imotska jezera današnjoj konferenciji nazočio je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i državnog razvoja Mario Šiljeg, a u ime UNESCO-a Hans Hartmut Escher i Ferran Climent Costa koji su posljednjih dana proveli na terenu na Biokovu i u Zabiokovlju. Naravno, sve su najviše zanimali njihovi dojmovi, međutim gosti iz Njemačke i Portugala nisu otkrivali previše.

-Nekoliko je mogućnosti. UNESCO može prihvatiti kandidaturu, može tražiti dopunu ili može odbiti kandidaturu. Mi sada nećemo spekulirati o tome što će biti, no možemo kazati da bi nekakve najranije odgovore na pitanja koja vas sve zanimaju mogli znati u ožujku ili travnju iduće godine – kazao je danas na pitanje novinara Hans Hartmut Escher, UNESCO-ov evaluator, ujedno i direktor Prirodnog i UNESCOvog globalnog geoparka TERRA-vita iz Njemačke.

Oglas

Više o dosadašnjim fazama projekta te budućem značenju Geoparka Biokovo-Imotska jezera govorili su Ksenija Protrka i Hrvoje Škrabić iz PP Biokovo, direktorica Geoparka Biokovo Imotska jezera Ivana Ćapin, kao i direktor TZ Imotski Luka Kolovrta i Slavo Jakša, ravnatelj PP Biokovo. Kako je dodao Jakša, vjeruje da su četiri dana s evaluatorima prošli na najbolji način i da će izvještaju koji se u listopadu šalju UNESCO-u biti pozitivni. – Vidjet ćemo u travnju, ja se nadam da će se odviti kako priželjkujemo, a što bi nam bila  najbolja nagrada za 40. rođendan Parka prirode Biokovo, rekao je Slavo Jakša.

Inače, kako je govorila Ivana Ćapin, direktorica Geoparka, evaluatorima su predstavčkeme najatraktivnije lokacije biokovskog i imotskog kraja, od šetnice Skywalk i vrh Sv.Jure, pa do imotskih Modrog i Crvenog jezera.Jesu li ih impresionirale sve te prirodne ljepote? Vidjet će se na proljeće.

O.F. / foto O.F.