Inicijativa Glas poduzetnika oglasila se priopćenjem u kojem poziva gradonačelnike i načelnike gradova i općina  da donesu odluke o ukidanju komunalne naknade, kao i  obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite u ovom razdoblju onemogućeno poslovanje. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

-Onaj dan kad je donijeta odluka stozera civilne zastite (20.03.2020.) o zatvaranju svih nasih trgovina, hotela, caffe barova, restorana, kozmetičkih salona, frizerskih salona, cvjećarnica…poslovnih prostora svih usluznih djelatnosti, od tog dana svi mi poduzetnici i obrtnici, kao i nasi zaposlenici smo praktički “bačeni na koljena”, životarimo ili uopće ne zarađujemo, te smo u fazi hibernacije/preživljavanja zahvaljujući novim Mjerama Vlade.

I nismo u mogućnosti plaćati koje kakve namete, najamnine i naknade (komunalne, ali i npr. odvoz smeća kojeg nema i sl.), pa zar vas uopće nije sramota to uostalom tražiti od nas sad, kad smo zatvoreni, sad, kad nam je prihod drastično pao ili je 0 kn!

Oglas

Stoga Udruga Glas Poduzetnika traži od vas gradonačenika i načelnika da odmah izglasate odluke kojom sve one koji su zatvoreni oslobađate plaćanja svih nameta i naknada Gradu/Općini uključujući oslobađanje plaćanja – komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim/opcinskim nekretninama, a dokle god nam se ne omogući normalno poslovanje, dokle god ne otvorimo naše trgovine, restorane…

Mnogi nisu napravili ništa za poduzetnike i obrtnike, a popust od 15% na iznos komunalne naknade kao npr. u Dubrovniku ili odgode plaćanja poput nekih drugih gradova nisu adekvatni i ne pomažu, dapače, stječe se dojam da se želi namjerno nekoga tko je zatvoren – uništiti do kraja!

Koje mjere je donio vaš grad ili općina?

Predlažemo, gradovima i općinama, da osnujete i Fond za subvenciju odredenog iznosa najamnina zatvorenih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u skladu sa vašim budgetom i mogućnostima, a apeliramo i na sve #vlasnike (fizičke i pravne osobe) nekretnina koje su zatvorene, da budu uviđavni, sad kad je potrebno, te izađu maksimalno svojim najmoprimcima u susret, vjerujte nam, sutra će vam se višestruko vratiti (ionako nećete moći tako lako i brzo u ovim uvjetima naći adekvatnu zamjenu)!

Također gospodo, nemojte sada blokirati vase hotele, restorane…zbog eventualnog ne placanja komunalne naknade i sl. za veljaču, užujak (nažalost neki čak i to rade)…jer ukoliko ih #blokirate neće moći ući u paket Mjera Vlade RH i zadržati svoje zaposlenike, vase sugrađane!

Ugledajte se na Novalju, Gospćc, Đurđevac, Sv. Nedelju, Bjelovar, Rijeku, Koprivnicu i druge.

Ugledajte se na one gradove i općine kojima je jasno da moramo preživjeti danas, kako bismo sutra ponovo mogli biti oni koji pune i vaš budget.

Odreknite se i vi nečega, i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo!

Pitamo se da li smo SVI ISTI u Republici Hrvatskoj, ili su opet neki “jednakiji”!

Da, burni tjedni su iza nas, a pred nama je krajnje neizvjesna godina, i godine.

Moramo biti spremni na sve opcije, pa i na pokretanje novih poslova, a zatvaranje starih, svega toga smo svjesni, no tražimo način kako bar malo doći do daha i pripremiti se za nove izazove.

Ovaj poziv ćemo uputiti svim medijima, Vlada Republike Hrvatske, i svim našim sugrađanima, jer nismo mi zatvorili naše radnje, trgovine, restorane…zbog lošeg rada, već zbog općeg dobra, zbog zaštite zdravlja svih nas.

#UGP je zadnjih nekoliko dana, a od predstavljanja novih Mjera Vlade, marljivo skupljao sva vaša pitanja i prijedloge ( slobodno nam ih dostavljajte i dalje ), te ćemo ih danas dostaviti nadležnim #Ministarstvima –  Financija, Rada i mirovinskog sustava i Gospodarstva.

Na neka pitanja već znamo odgovore, pa tako znamo da su prijave za nove Mjere Vlade produžene do 10.04.2020., a pretpostavljamo i da svi vi koji želite vratiti vaše zaposlenike sa HZZ-a, ćete to moći učiniti i ući u paket mjera za Travanj i Svibanj ( danas očekujemo i službenu objavu na HZZ-u ).

Čuvajte vaše zdravlje, i zdravlje vaših najbližih…i ostanite doma, u nadi da ćemo što prije otvoriti naše poslove – stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

M.D.