Nesreće na moru su puno rjeđe od onih na asfaltu, no zato su posljedice obično kobne, a pogotovo su opasni prekršaji prebrze vožnje plovila (obično je riječ o jet-skiju ili kakvom gliseru) na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Zato nas je zanimalo kakvi su podaci po tom pitanju za ovu godinu, preciznije za posljednjih mjesec i pol, imajući u vidu situaciju s koronom – piše Dalmacija danas

Nadležnost za prekršaje na moru prvenstveno leži na Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, odnosno mjesnim lučkim kapetanijama, no i pomorska policija ima ovlasti izricati obavezne prekršajne naloge po tom pitanju.

Ove godine vlada stanovita “maloća” svjetskih celebrityja na našem Jadranu, a kćerke Bernija Ecclestonea (koji više od 15 godina pohodi Trogir, ali i našu obalu) su utočište od korone potražile u omiljenom odredištu svog oca, na njegovoj luksuznoj jahti. Od njih nije bilo za očekivati nekakvo “divljanje” na moru, no zato je to nadoknadio Dan Bilzerian, po Forbesu “težak” 200 milijuna USD, igrač pokera i samozvani “Kralj Instagrama”.

Oglas

Na unajmljenoj jahti u društvu gomile ljepotica Dan je 15 dana uživao u ljetnim radostima, a u akvatoriju Korčule su ga domaći nekoliko puta snimili upravo u glisiranju uz obalu na svom jet-skiju. No, na kraju kaznu nije platio on, već dvije njegove prijateljice koje su djelatnici Lučke kapetanije, ispostave Lastovo, uhvatili u tom prekršaju Pomorskog zakonika. Sve je prošlo bez problema, cure su platile kazne, a Bilzerian je s društvom koji dan kasnije nastavio “đitu” prema Grčkoj…

Vratimo se ipak statistici i kaznama. Prema prekršajnoj odredbi članka 1013. Pomorskog zakonika propisane su novčane kazne za pomorski prekršaj glisiranja i to, za pravnu osobu u iznosu od pet do sto tisuća kuna te za fizičku osobu ili odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 500 do 10.000 kuna. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nam odgovorili s informacijama o prekršajima po Lučkim kapetanijama, uz najavu kako će tijekom kolovoza, kao i proteklih godina, provoditi ciljane akcije.

Područja pod ingerencijom Lučkih kapetanija Split, Pula i Rijeka u ovih nekoliko “ljetnih” mjeseci imaju najviše posla, na splitskom području je tako 14 osoba počinilo prekršaje “glisiranja” koje su ukupno plaćene 24.400 kuna. Lučka kapetanija izriče prekršaje i iz područja nautičkog turizma, a na području koje pokriva splitska Lučka kapetanije bilo ih je 27, te su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 105.833 kune. A ukupno je na hrvatskoj strani Jadrana u prekršaju “glisiranja” zatečeno 67 osoba, dok je Lučka kapetanija izrekla kazne iz oblasti nautičkog turizma još 105 puta. Za (pre)brzu vožnju (pre)blizu obali ukupno su kazne iznosile 129.200 kuna, dok su svi prekršaji “pizali” preko pola milijuna kuna.

Kako smo međutim naglasili, to je samo dio iz nadležnosti Lučkih kapetanija. Pomorska policija vodi odvojenu statistiku pa je treba pribrojati ovim podacima. Tako su, prema informacijama iz splitske PU, ove godine “procesuirali 21 osobu, od čega 12 stranih državljana, zbog prekršaja “glisiranja” na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, te još 62 pomorska prekršaja koja se odnose na sigurnost plovidbe – osoba upravlja plovilom, a nije stručno osposobljena, prekrcaj putnika na brzim brodicama, nema uredne brodske isprave…”

Iz splitske policije naglašavaju kako su doista najveća opasnost za stanje sigurnosti upravo glisiranja preblizu obale te dodaju kako se počinitelju takvog prekršaja izdaje obvezni prekršajni nalog i određuje plaćanje kazne u visini od tisuću kuna uz troškove postupka. Najčešće su prekršaji u akvatoriju Bola, trogirskom i hvarskom području, ali kako će dolaskom većeg broja turista u skladu s mogućnostima obratiti pažnju na lokalitete s puno kupača poput makarske Rivijere. Dodajmo kako su doista nekidan djelatnici Pomorske policije patrolirali morem oko Žnjana te su zvučnim signalima (sirenom, je li) davali do znanja “skuterašima” na moru, koji nisu bili u prekršaju, da budu oprezni – piše Dalmacija danas.

I u ovom segmentu se vidi manjak turista i utjecaj korone. Prošle godine je tako pomorska policija ukupno evidentirala 1.527 pomorskih prekršaja, od kojih većinu (1.124) čini upravo glisiranje. A u prvih šest mjeseci ove godine, statistika MUP-a kaže da su evidentirali 164 prekršaja, od čega 103 glisiranja. I dok je prošle godine “vodeća” po pitanju pomorskih prekršaja bila PU splitsko-dalmatinska, u ovih nekoliko mjeseci 2020. godine najviše prekršaja na moru zabilježeno je u akvatoriju PU šibensko-kninske.
M. D. /foto Unsplash