Mnogi misle da je problem pandemije moguće jednostavno riješiti strogim mjerama, tvrdi znanstvenik Gordan Lauc na svojem Fb profilu te dodaje kako nažalost to naprosto nije istina.

– Ono što radi na jednom mjestu na svijetu, ne radi na drugom. To upravo sada vidimo i u Europi, gdje se pandemija eksplozivno širi i u nekim zemljama s vrlo strogim mjerama.

Do istog zaključka dolaze i brojne studije. Primjerice najugledniji medicinski časopis New England Journal of Medicine upravo je objavio vrlo zanimljiv primjer. Za potrebu studije su 3143 vojnika dva tjedna bili u iznimno strogom lockdownu. Rezultati su bili potpuno neočekivani. Usprkos vrlo strogoj (military grade) karanteni virus se vrlo uspješno širio i u svega dva tjedna u kontrolnoj grupi zarazilo se 1.7% vojnika, a u grupi koja je višekratno praćena njih 2.8%.

Oglas

Jednostavno uvođenje strožih mjera nije univerzalno rješenje. U ovom trenutku stanje u Hrvatskoj je značajno bolje no u većini susjednih zemalja, a trendovi su stabilni. Razloga za paniku nema, no ne smijemo zaboraviti da smo trenutno na vrhuncu pandemije i da je aktivno zaraženo između 5 i 10% populacije. Nametanje strožih mjera nije čarobno rješenje i samo svojim odgovornim ponašanjem i brigom za sebe i druge možemo brzinu širenja pandemije držati pod kontrolom, tvrdi Lauc.

M. D.