Prije dva je dana na stranici Gradonačelnik.hr objavljeno istraživanje kojim se analizirao porast broja novorođene djece po hrvatskim gradovima. Makarska je zasjela na visoko 17.mjesto, osobito kada se zna da je konkurencija brojaka 85 gradova. Što se tiče postotnog porasta u 2020.godinu u odnosu na 2019., najveći porast bilježi Slunj s čak 46,2 posto više novorođenih beba, slijedi Novalja, pa Krk, Vis…Makarska ima porast od 14 posto. To svrstava naš grad u jedan od 30 gradova s dvoznamenkastim porastom.

Lani je, inače, rođen 101 Makaranin odnosno Makarka, a ove godine 115. Ove su brojke zanimljive kada se usporede s brojkama u drugim gradovima od kojih neki, poput Sinja ili Metkovića, i dalje imaju rodilište, unatoč tome što brojke nisu ni približne brojkama u Makarskoj.

Kako bi se potaklo mlade supružnike na osnivanje ili širenje obitelji, Grad Makarska je, kako navodi na svojoj stranici, poduzeo demografske mjere među kojima kao najznačajniju ističu 1000 kuna naknade mjesečno za roditelje čija djeca od 1. do 3.godine ne idu u vrtić.

Oglas

Tu su i besplatni udžbenici za osnovnoškolce, sufinanciranje udžbenika srednjoškolcima, sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima te dodjela studentskih stipendija od 1000 kuna mjesečno.

I.Ć./foto M.D.