Grad Makarska spreman je sufinancirati 25 posto mjesečne karte propisane Vladinom odlukom, objavio je danas na svojoj stranici gradonačelnik Zoran Paunović.

Što to znači i hoće li djeca morati plaćati pokaz? Ako budu plaćali, koliko će plaćati i hoće li osim Vlade u tom trošku sudjelovati i prijevoznik, znat će se nakon sutrašnjeg sastanka između gradonačelnika i prijevoznika. No iz Grada poručuju kako bi u konačnici trebala biti besplatna.

Naime, valja pojasniti da Država plaća 75 posto, a ostalih 25 posto do sada su dijelili jedinica lokalne samouprave i prijevoznik pola-pola. No kasnijim je ugovorom to izmijenjeno na način da je Grad snosio 15 posto, a Promet 10 posto. Promet je imao mogućnost mijenjanja cijene i to se i dogodilo, a porast cijene zajedno su pokrivali Grad i prijevoznik. S obzirom da će Grad namiriti iznos do 25 posto, ono što ostaje jest razlika između propisane cijene od strane države i cijene koju je odredila firma Promet.

Oglas

Podsjetimo, inače, od ponedjeljka traju problemi vezani za putovanje srednjoškolaca koji pohađaju nastavu u Omišu ili Splitu, a kojima je do sada mjesečni pokaz bio potpuno besplatan. Nakon što Grad Makarska nije produžio ugovor s Prometom d.o.o., tvrdeći da su cijene porasle i da se prijevoznik ne drži propisanih cijena, učenici su, nakon prvog besplatnog tjedna u ovom polugodištu, morali sami plaćati kartu. Neki su čak izbačeni u Brelima iz autobusa jer nisu imali kartu, odnosno jer se navodno pojavila kontrola.

Iz Grada Makarska poručuju kako je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2022./2023 donijela Vlada Republike Hrvatske prije početka školske godine i u njoj su definirane standardne cijene od kojih država sufinancira 75 posto.

– Žao mi je jer su naši vrijedni srednjoškolci u središtu ovog problema, ali radi se podmukloj zloupotrebi te se nadam da će razum prevladati i da će prijevoznik prihvatiti našu ponudu te preuzeti na sebe dio povećanog troška ukoliko ga ima.

Firma Promet d.o.o. u 2021. prijavljuje prihode koji su veći od 2.8 milijuna eura, čime bilježi rast dobiti od 150 %!

Nevjerojatno je da je Promet d.o.o. samoinicijativno cijene povećao i očekivao od Grada da bespogovorno nastavi plaćati takve nerazumne iznose kako bi se njihova blagajna neometano punila na teret građana Makarske, očitovao se o ovom problemu gradonačelnik na svojoj i gradskoj Fb stranici.

Ivona Ćirak /foto M.D.