Nova Odluka o socijalnoj skrbi u svojem prijedlogu sadržava i novost u vidu prava na sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u iznosu do 50 posto ukupnih troškova postupka.

Najviše 7.500,00 kuna može se priznati podnositelju zahtjeva koji je iscrpio sve mogućnosti koje su, sukladno zakonu kojim je uređeno pitanje potpomognute oplodnje, ostvarive na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i to za najviše dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje u jednoj kalendarskoj godini.

Pravo na sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje ne priznaje se samo bračnim parovima nego i ženi nakon navršene 42. godine života, također ako nije mogla ostvariti mogućnosti za postupke potpomognute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Oglas

Pravo na sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje odobrava se, kako stoji u odluci, na temelju podnesenog zahtjeva po redoslijedu prijave. Nadalje se navodi kako će se zahtjevi za sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje zaprimat će se do iskorištenja sredstava planiranih za tekuću godinu.

Koliki je fond namijenjen za ovu mjeru, nije poznato, a kako nam je rekla Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća, proračun za iduću godinu je u pripremi te će se prema njenim riječima osigurati dostatna sredstva.

– Vjerujem da će biti nezanemariv iznos, kazala je Muhtić.

Ivona Ćirak /foto P.Ć.