Po novoj Odluci o socijalnoj skrbi o kojoj se sutra glasa na Gradskom vijeću uvode se novine poput uvođenja besplatnih božićnica i uskrsnica za nezaposlene, besplatnog korištenja bazena za starije od 50 godine, besplatnog korištenja Gradske knjižnice za umirovljenike i nekih drugih.

– Ove dvije mjere uvedene su s ciljem omogućavanja preventivne brige o starijim osobama i umirovljenika, te u cilju smanjivanja socijalne isključenosti njihovim uključivanjem u društveni život. JU Gradski sportski centar ima nedovoljno iskorišteni potencijal bazena, dok istovremeno dio naših sugrađana ne mogu priuštiti plaćanje članarine za bazen iako je za građane iznad 50 godina plivanje vrlo poželjna tjelesna aktivnost, navodi se u obrazloženju.

Božićnice i uskrsnice vrijede, osim za penzionere, za starije od 50 godina koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ Makarska dulje od 12 mjeseci. Pravo na ovu potporu imaju i nezaposleni branitelji stariji od 50 godina.

Oglas

Podiže se i cenzus pa će tako uvjet prihoda porasti s 2100 na 2300 kuna, odnosno 305 eura, odnosno za dvočlano kućanstvo s 2700 na 3000 kuna odnosno 400 eura.

Uvedeno je i pravo naknade za troškove zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade korisnicima zajamčene minimalne naknade.

Na izmjene odluke utjecala je i promjena zakona koji propisuje da jedinice lokalne samouprave trebaju osigurati socijalne usluge i novčane naknade i veće od onoga utvrđenog zakonom ako imaju dovoljno novca za to, a Grad Makarska bi definitivno trebao biti u toj kategoriji.

Trošak ogrjeva više ne ide na teret gradskog ili općinskog proračuna nego, po zakonu, iz državnog budžeta jer se tretira kao trošak stanovanja. U trošak stanovanja spada i najamnina, komunalna naknada, vodne usluge te troškovi koji su nastali zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade.

Ivona Ćirak /foto M.D.