Radi upita naših građana i istinitog informiranja javnosti ovim putem želimo vam detaljnije objasniti zašto paljenje palmi – objavili su iz Grada Makarske.

-Grad Makarska poduzeo je aktivnost paljenja zaraženih palmi kojima na žalost nije bilo spasa, a u interesu sprječavanja daljnjeg širenja Crvene pipe.

U kontroliranim uvjetima i prisustvu JVP Grada Makarske i komunalnog redara, spaljene su zaražene palme, rezidbeni ostaci i slomljene grane.

Oglas

Grad Makarska je skoro jedino mjesto koje se uspješno bori protiv Crvene pipe i ulaže znatna sredstva te je uspio sačuvati svoje palme tretmanima i uništavanjem zaraženih stabala, dok nam problem stvaraju privatne palme koje nisu tretirane.

Crvena pipa je nametnik kojeg se NE MOŽE kompostirati jer joj time pogodujemo u preživljavanju zime gdje se dolaskom proljeća pretvara u kukca i leti od palme do palme (i do 60m) i smješta se u one zdrave.

Najučinkovitiji način uništavanja je paljenjem zaraženih palmi za što je Grad predvidio lokaciju na koju i sva okolna mjesta na Makarskoj rivijeri dovoze stabla u pomanjkanju vlastitih.

Pozivamo još jednom sve građane koji na svojim privatnim parcelama imaju palme da ih redovito tretiraju i štite od nametnika, a zaražene grane ili palme saniraju na zakonom predviđen način i u skladu s naputcima Grada – stoji u obavijesti.

M. D.  /foto Grad Makarska