Family resort Morenia u Podaci prošle je godine iskakao iz prosjeka s jako dobrim turističkim rezultatima, a izuzetno su zadovoljni i ove godine koja je općenito nadmašila sva očekivanja. Iako su hoteli kasno počeli raditi, brojke su, kako nam kaže Marko Luketina, direktor Morenie, vrlo ohrabrujuće i poticajne. Nije bilo lako; ako itko, onda su se hotelijeri morali drastično prilagoditi novonastaloj situaciji koja je implicirala neizvjesnost, a neizvjesnost je dovodila u pitanje opseg radne snage. Pandemija je tražila i prilagodbu u smislu nove strukture hotelskih gostiju; većina hotela do sada je uglavnom imala avio-goste, što se od lani stubokom promijenilo. Pandemija je iziskivala vještinu oko indiviualnog bukinga, a da ne govorimo o svim mjerama o kojima je trebalo voditi računa. Ipak, hotelijeri su to dobro odradili, a Luketina otkriva tajnu njihova uspjeha: pripremali su se optimistično i entuzijastično, kao da ćemo imati full sezonu!

– I glede radne snage i glede nabave mi smo se, unatoč neizvjesnosti, pripremali kao da ćemo raditi 100 posto. I nismo pogriješili. Povećani interes nas stoga nije iznenadio, a ako je koga iznenadio, onda se taj nije pripremio. Srpanj smo imali bolji nego 2019. godine, vjerujem da će tako biti i kroz kolovoz, buking za rujan je izvanredan, a lipanj smo ostvarili oko 80 posto od 2019. U svakom slučaju, zadovoljni smo, kazat će Luketina.

Međutim, dodaje kako ne ovisi sve o njima. Niti epideimiološka situacija, niti turistička vanpansionska ponuda na koju direktor Morenie gleda izrazito kritički.

Oglas

– Iz godine u godinu, i bez pandemije, mi padamo na istim stvarima, a to su dodatne usluge. Cijeli turizam sveo nam se na iznajmljivanje ležaljki i restorane koji ne bi mogli ponuditi ništa više od sendviča, a svejedno daju karte kao najbolji restorani na svijetu, i to samo zato jer su dobili dozvolu. Turizam nam se događa, a dokle god ne napravimo red, dokle god inspekcije ne budu radile svoj posao, bit će ovako, jer koliko god mi hotelijeri bili profesionalni, dio smo destinacije kao takve. Kad kažem da inspekcije trebaju raditi svoj posao, mislim pritom da se moraju spustiti s razine držane na razinu grada i općine i da one budu te koje određuju i kontroliraju provođenje mjera, kazuje Luketina.

Što se tiče epidemiološke situacije, opet ističe da su se hotelijeri pripremili, no dodat će kako ipak vjeruje da je veći dio stanovništva shvatio važnost cijepljenja i mjera.

– A ovi mlađi kojima to teško pada, i to je razumljivo, ali nadam se da neće doći do žarišta, i vidimo da nam se ipak nije dogodilo kao lani kad smo zbog par koncerata zatvarali cijelu sezonu. Nadam se da će pameti biti i dalje, veli direktor Morenie.

Njihovo tržište je miješano. Ima turista s domaćeg tržišta, ima Francuza, Čeha, Poljaka, Slovenaca…

– Formirali smo proizvod prema tržištu. Naime, gostima koji dolaze automobilima važno je osigurati parking mjesto, i ove se godine vidjelo koliko smo to u stanju. Mi smo, srećom, kao objekt to mogli, a važno je da svaki hotel ima osiguran parking za barem 30 posto kapaciteta, ističe Luketina.

– U svakom slučaju, ako se ovako nastavi i dalje, računam da ćemo imati ostvarenje od oko 85 posto u odnosu na 2019., što je uistinu izvanredno. Treba ostati pozitivan jer nam to daje snagu, kazat će naš sugovornik za kraj.

Ivona Ćirak /foto privatni album