Općina Gradac i Dječji vrtić „Gradac“ organizirali su , u dvorištu Dječjeg vrtića Gradac, završnu konferenciju projekta „GRADAC za mlade obitelji“ – aktivnosti cjelodnevnog boravka djece, sufinanciran u sto postotnom iznosu (gotovo 1,2 milijuna kuna) iz Europskog socijalnog fonda iz Programa učinkoviti ljudski potencijali. Gradac za mlade obitelji“ projekt je kojim je Općina Gradac, uz dosadašnji šestosatni program, uvela desetosatni boravak djece u vrtiću uz mogućnost besplatnog pohađanja 3 programa – engleskog jezika, sportskog i glazbenog programa.

Kako izvještava portal Rogotin, projekt koji je započeo u rujnu 2018. godine približio se završetku provedbe, a Općina Gradac već spremno čeka objavu novog poziva. Kroz projekt je zaposleno ukupno 5 osoba, nabavljena didaktička oprema, krevetići za djecu, oprema za sportski, glazbeni i engleski program, opremljena kuhinja vrtića, ured za odgojiteljice i stručne suradnike, izrađene su majice s logom projekta za svu djecu i tete itd.

Uslijed pandemije COVID-19 te poštujući sve mjere i preporuke nadležnih tijela, određene projektne aktivnosti morale su se prilagoditi novonastaloj situaciji pa su tako izostala i okupljanja roditelja na priredbama u dječjim vrtićima u Drveniku i Gradcu na temu Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje koje su se održale u listopadu, te za božićne blagdane u prosincu prošle godine.

Oglas

„Iznimno sam ponosan i sretan što je jedan od prvih dobivenih EU projekata na području općine Gradac „Gradac za mlade obitelji“ čija vrijednost iznosi 1.183.690,70 kn

Tim projektom, uz dodatni sadržaj i urbaniziranje općine, smo omogućili roditeljima da oboje rade i tako privređuju za svoju obitelj.

Također, djeci smo pružili bolju skrb jer smo ih kroz sami projekt učili većoj samostalnosti, s obzirom da su djeca spavala u vrtiću, te socijalnoj interakciji, jer su bili više okruženi drugom djecom.

Nadalje, djeca su razvijala i specifična znanja i vještine pošto su kroz program cjelodnevnog vrtića učila engleski jezik, glazbenu kulture te su imali sate tjelesnog odgoja.

Projekt je službeno gotov, međutim Općina samostalno nastavlja provoditi sve ono što smo dosad provodili kroz EU projekt, te se intenzivno pripremamo za prijavu na novi natječaj koji je već raspisan, a gdje ćemo produljiti rad vrtića i u Drveniku, te tako roditeljima na području cijele općine na taj način olakšati i pomoći“, rekao je Matko Burić, načelnik Općine Gradac.

M. D. /foto Općina Gradac