Društvenim mrežama danas se proširilo upozorenje građanima Makarske o sumnjivim osobama koje kucaju na vrata stanova predstavljajući se kao djelatnici Civilne zaštite.

Ono što smo neslužbeno doznali je da je jedan od stanara zgrade na Dugišu (podaci poznati redakciji) danas prijavio da su mu se na vratima stana pojavila trojica muškarca u odijelima i s maskama za disanje preko lica, koji su nakon kraće i neuvjerljive komunikacije navodno čak i pokušali ući u stan. Vlasnik im je umjesto toga zatvorio vrata, te je o svemu obavijestio policiju. Informacija o mogućim prevarantima se brzo proširila gradom  a tijekom dana smo poslali upit PU splitsko dalmatinskoj, odakle su nam potvrdili da su iz Makarske dobili dvije ovakve prijave:

-Danas smo zaprimili dvije informacije građana kako imaju posredna saznanja kako su na području Makarske uočene sumnjive osobe koje dolaze na vrata stana, predstavljaju se kao djelatnici civilne zaštite i od građana prikupljaju podatke o osobama.Policijski službenici su po zaprimljenim dojavama izašli na teren, ali do ovog trenutka nismo uočili osobe za koje su građani naveli da nose zaštitne maske i plava odijela.Informacija je proslijeđena svim policijskim službenicima na terenu koji opserviraju područje u potrazi za navedenim osobama – odgovorili su iz policije.

Oglas

Kontaktirali smo i gradski Crveni križ Makarska odakle su nam potvrdili da nikakvi djelatnici Civilne zaštite nisu obilazili zgrade, a ravnatelj Gloryan Grabner preporučio je također da građani budu oprezni te da obavijeste Gradski centar Osejava ukoliko im pokucaju nepoznate osobe.

O.F.

PU splitsko dalmatinska upozorava građane da pripaze koga puštaju u svoj dom.

  • Počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, lažno se predstavljajući, nakon što uđu u stan ili obiteljsku kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  • budite sumnjičavi
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.