Nismo se sad sjetili Doma zdravlja, kontinuirano radimo na boljoj zdravstvenoj skrbi – poručio je danas makarski gradonačelnik Jure Brkan u objavi na društvenim mrežama, priloživši pritom i konkretnije brojke vezane uz do sada postignuto tijekom njegovog mandata.

– U mandatu ove Gradske uprave Grad Makarska se prvi put aktivno uključio u rješavanje jednog od najvećih problema u zdravstvu u cijeloj Hrvatskoj, problema deficitarnih kadrova te u suradnji sa Županijom Splitsko-dalmatinskom radio na rješavanju drugih problema koji već godinama muče domove zdravlja – nastavlja Jure Brkan.

Davanjem na korištenje gradskog stana osiguran je ostanak pedijatrice. Sklapanjem ugovora s dvoje radiologa iz splitskog KBC-a u Domu zdravlja se obavljaju ultrazvučni pregledi abdomena i dojke. U nepunih 6 mjeseci u 2020. obavljeno je 700 pregleda koji će se nastaviti i 2021. U gradskom proračunu za 2021. za ovu svrhu osigurano je 350.000,00 kuna. Grad Makarska od 2019. osigurava 500.000,00 kuna za TIM2 Hitne medicinske pomoći koji bi radio i van turističke sezone. U završnici su radovi na uređenju druge pedijatrijske ordinacije.

Oglas

Značajnih ulaganja bilo je i u obnovu zgrade i u opremu od strane ustanove, Županije Splitsko-dalmatinske ili kroz decentralizirana sredstva, nastavlja Brkan. Preko 1.000.000,00 kuna uloženo je u građevinske radove i opremu u makarskom laboratoriju. 2.123.556,00 kn uloženo je u renoviranje fasade, uređenje dvije ordinacije obiteljske medicine i sanitarne čvorove. 5.000.000,00 kn ukupno je uloženo u uređenje fasade. 1.700.000,00 uloženo je opremu. Otvorena je nova ordinacija obiteljske medicine čime je popunjena mreža. Ukupno 6.500.000,00 kuna uloženo je novootvoren prostore hemodijalize – navodi Brkan.

– No, svjesni smo da sve to još uvijek nije dovoljno i da trebamo i možemo bolje. Prvi put imamo potporu svih ključnih institucija i nikad nismo bili bliže onome što se već godinama pokušava i za što postoji konsenzus svih političkih stranaka u Makarskoj – osamostaljenju Doma zdravlja s ciljem unapređenja zdravstvene skrbi u gradu Makarskoj i na cijelom Makarskom primorju -kaže gradonačelnik Makarske.
M.D.