Kupnja prostora na Kačićevom trgu od HRNK Zmaj, a koji bi nakon sljedeće sjednice Gradskog vijeća trebao postati gradski, otvorila je pitanje upravljanja gradskim prostorima. Naime, za ovu investiciju Grad će odriješiti kesu i iako u proračunu nije predvidio 1,9 milijuna kuna koliko je spreman ovaj prostor površine 57 m2 platiti, računa na rebalans. Time će Grad postati vlasnikom još jednog prostora pored solidnog broja drugih koje gotovo sve uredno iznajmljuje. Ako računamo koliko će najmoprimac davati za ovaj prostor, a na osnovu zaključka o utvrđivanju početne cijene zakupa donesenom prije tri tjedna, dođe se do cijene od oko 10 tisuća kuna mjesečno. Grabovac vina su u najmu, inače, do 1.siječnja 2023.godine, nakon čega će, lako moguće, produljiti najam. Svakako je riječ o atraktivnom prostoru jer postoji mogućnost korištenja štekata.

Inače, jedan od vrjednijih prostora svakako je prostor u kojemu je bio Bobis, a na posljednjem natječaju uzeo ga je Basta bar koji se javio na natječaj s početnom cijenom od 5 tisuća eura s PDV-om mjesečno, i to bez cijene štekata. U isto vrijeme kad je raspisan ovaj natječaj išao je i najam prostora u Kalalargi, a kako doznajemo, natječaj je uredno završen i prostor je iznajmljen. Relativno je nedavno dat u zakup i prostor društvu Makarska obala. Grad je vlasnikom većeg broja nekretnina u Kalalargi i kako doznajemo, gotovo sve je komercijalizirano. Koliko nam je poznato, jedino jedan prostor manje kvadrature na Marineti nije iznajmljen.

Uz taj, jedini prostor u vlasništvu Grada koji nije rentan su sobe na stadionu, iznad Prezentacijskog centra parka prirode Biokovo. Najmoprimac je lani tražio prijevremeno raskidanje ugovora pozivajući se na negativne učinke pandemije te je ugovor raskinut u svibnju prošle godine. Nova vlast nije išla na raspisivanje natječaja nego su ostavili ove sobe za slučaj karantene. Nije poznato što se namjerava s ovim prostorom i hoće li ići natječaj ili se, što je vjerojatnije, i ovu sezonu namjerava ostaviti ga u svrhu karantene. Očito je da u Gradu još uvijek kalkuliraju s time jer je sezona završila u listopadu, od kada su prošla četiri mjeseca u kojima nije raspisan natječaj. Od ovoga je Grad godišnje, inače, uzimao cca 280 tisuća kuna.

Oglas

Prostor Industromontaže dat je za trajnu upotrebu Gradu od strane države. Aktualna vlast u ovoj zgradi želi prostor javne namjene, vjerojatno kulture, a za to su u gradskom budžetu predvidjeli 500 tisuća kuna. Prostor sadrži 350 kvadrata i u dosta je lošem stanju. Bivša je vlast imala ideje preseliti gradsku arhivu u ovaj prostor kako bi time privremeno riješila problem gužve u Bijeloj kući, što u smislu zaposlenika, što dokumentacije. Trajno rješenje za arhiv bila bi izgradnja potkrovlja u zgradi Grada za što već postoji projekt, a kako doznajemo, izdana je i građevinska dozvola. No riječ je o višemilijunskom projektu s kojim se ipak nije išlo.

Uglavnom, kako zgrada nije dana u vlasništvo nego trajnu upotrebu još u lipnju 2019.godine, očito je da se kalkuliralo s ulaganjem u ovaj trenutno derutni, no potencijalno vrlo zanimljiv i atraktivan prostor.

Ivona Ćirak/ foto MD