Za vrijeme bivšeg gradonačelnika Jure Brkana prvi je put, na Gradskom vijeću u ožujku ove godine, spomenut sudski spor između “Romane d.o.o.” i Grada Makarska zbog rekonstrukcije pristupne ceste, no reklo bi se da su sada, bez kompliciranja, ipak zakopane “ratne sjekire”.

Naime, na Gradskom će se vijeću idućeg petka naći i nagodba između Grada Makarske i “Romane”, što predstavlja ozbiljan obrat u ovoj zanimljivoj priči čija “fabula” prati tri makarska gradonačelnika te je sad napokon dobila svoj “happy end”.

Naime, podsjetit ćemo da se pred Trgovačkim sudom u Splitu vodi parnični postupak, a  do toga je došlo tako što je Romana d.o.o. početkom prošle godine podnijela prijedlog za ovrhu nad Gradom. Tražbina je iznosila skoro 2,2 milijuna kuna.

Oglas

Ondašnji gradonačelnik Jure Brkan je tad objasnio kako se radi o sporu koji seže u mandat Tonćija Bilića, a “Romana” je išla na tužbu jer je Grad odbijao platiti traženi iznos. Brkan je kazao kako se radi o usmenom dogovoru između njegovog prethodnika Tonćija Bilića koji je, kako tužitelj tvrdi, kazao kako mogu graditi ulicu Ivana Gorana Kovačića, a da će im novac biti naknadno refundiran. Ulica je izgrađena, a “Romana” nije dobila novac natrag.

Zašto? Zato jer je Bilić naknadno tvrdio kako takvog dogovora nije bilo. To je rekao i za naš portal u ožujku kazavši kako bi svatko “mogao tako naknadno doći i tražiti novac od Grada te vršiti pritiske”. Dakako, kako se vidi iz cijele priče, nikad nije provedena javna nabava nego je cijeli postupak odrađen u najmanju ruku netransparentno.

Bila je dakle Bilićeva riječ protiv “Romane”, no kako se vidi iz nove odluke koju donosi Bilićev SDP, samo nešto drugačija postava, očito su prevagnule tvrdnje “Romane”. U novom prijedlogu Bilića, štoviše, nitko niti ne spominje. Paradoksalno, baš zbog njegovog negiranja navoda Marinka Sulića ispred “Romane” Brkan nije želio isplatiti tek tako traženi iznos nego su čekali rješenje suda.

Da je tako, vidi se iz prijedloga odluke koja navodi sljedeće: “Društvo Romana d.o.o. je u dogovoru sa Gradom (kako se navodi u tužbi ) u proljeće 2016. godine, radi početka turističke sezone i potrebe hitnog priključenja Hotela na komunalnu infrastrukturu izvršilo radove rekonstrukcije ove ulice. S druge strane, upravo je Grad Makarska Odjel za gospodarenje prostorom izdao na Zahtjev društva Romana d.o.o. Makarska Potvrdu glavnog projekta prema kojoj se hotel može početi koristiti nakon što investitor ishodi uporabnu dozvolu.
Budući Grad Makarska nije proračunom predvidio sredstva za izgradnju/rekonstrukciju ove ulice u 2016.godini, to je društvo Romana d.o.o. samo naručilo radove i podmirila ukupne troškove istih, iz razloga što nije moglo čekati da Grad kao vlasnik ove nerazvrstane ceste provede cjelokupan postupak od planiranje sredstava proračunom, do provedbe postupka javne nabave i konačno izvođenje radova rekonstrukcije.”

“Romana” potom dva puta, jednom u Bilićevom i drugi put Brkanovom mandatu, podnosi zahtjev za refundacijom troška.

Kako se navodi u odluci Grada, sve je to bilo prema dogovoru, a pritom se pozivaju na riječi predstavnika Romane d.o.o.

“Iz izjava svjedoka jasno proizlazi da se Grad Makarska nikad nije protivio osnovi tužbenog zahtjeva nego samo visini. Pojednostavljeno, Grad nije sporio da je dužan naknaditi troškove, nego je osporavao iznos od 2.183.553,35 kn, smatrajući da su troškovi manji.”, stoji dalje u odluci.

Nadalje se navodi kako je još u Brkanovom mandatu angažiran sudski vještak za građevinu. Vještakinja Tonka Aljinović Gojak je utvrdila da je za izgradnju ceste utrošeno 1.788.103,06 kn, a ne iznos od 2.183.553,35 kn na koji glasi tužbeni zahtjev Romane d.o.o. u postupku.

“Romana” je pristala na nagodbu.

Budući se u zaključku navodi kako nije bio sporan dogovor nego iznos, zanimalo nas je što o tomu može reći Jure Brkan. On naime kaže kako “Romana” jest dolazila s računima, no da je tada procijenjen iznos, bez stručnog vještva, iznosio oko milijun kuna. Grad je, kaže Brkan, bio spreman platiti, da bi naknadno, na sudu, Tonći Bilić kazao kako se dogovora – ne sjeća.

– Izvjesno jest da je dogovor postojao, no Bilić je tvrdio kako taj dogovor ne postoji i nismo mogli tek tako isplatiti traženi iznos nego smo pustili da se nastavi sudski postupak, kazao je Brkan.

Kako bilo, zbog nejasnih dogovora 2016.godine, čije je postojanje Paunovićeva vlast priznala ovakvom nagodbom, iz proračuna Grada Makarske morat će u idućoj godini, očito jednokratno, izdvojiti 1,8 milijun kuna.

Ivona Ćirak /foto M.D.