Hrvatski Crveni križ (HCK) podijelit će 31.000 paketa hrane u sklopu projekta pomoći socijalno ugroženim kućanstvima za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, izvijestila je ta organizacija.

Za vrijeme trajanja projekta, od 14. do 30. rujna društva HCK diljem Hrvatske podijelit će 31.000 paketa hrane – Vaš dar za pravu stvar – socijalno ugroženim kućanstvima u kojima žive najranjiviji članovi društva, priopćio je HCK.

Odluke i mjere koje se poduzimaju za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom utječu na promjene životnih navika građana što podrazumijeva ostanak članova obitelji u svojim domovima i izostanak drugih uobičajenih socijalnih kontakata.

Oglas

Pojačane mjere izolacije uključuju ograničeno kretanje, ostvarivanje socijalne distance, a u slučajevima samoizolacije i potpunu zabranu kretanja te socijalnu izolaciju. Mjere koje čuvaju zdravlje najugroženijih skupina mogu imati posredno negativni učinak na ostale ukućane, ali i bitno izmijeniti uobičajene kanale nabave hrane i životnih potrepština.

Zbog svega navedenoga, kućanstva čiji članovi pripadaju socijalno ugroženim skupinama i primaju zajamčenu minimalnu naknadu temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb, u vremenu pandemije koronavirusa našla su se u posebno teškim životnim okolnostima i u riziku od siromaštva, ističe HCK.

“Teško vrijeme u kojem živimo, još je teže za socijalno najugroženije građane. Kao i u brojnim situacijama ranije, pomoć koju pružamo našim najranjivijim sugrađanima nije samo pomoć u hrani već i poruka da nisu sami. Upravo ovakvim projektima i dalje ćemo pojačano raditi na ublažavanju socijalnih posljedica krize uzrokovane koronavirusom”, kazao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

HCK akciju provodi u partnerstvu s tvrtkama Zagrebačka banka, UniCredit fundation, Podravka, Toyota Hrvatska, Farchioni Olii, Ledo plus, Tele 2., HBOR i JT International Zagreb.
Hina /foto Pixabay