Kada je prije 15 godina Jelena Erceg pokrenula obrt za proizvodnju prirodne kozmetike Herbae Dalmatiae, zapravo nije razmišljala o tome da će se priča o tome razviti do te mjere da će napustiti posao odgojiteljice u vrtiću i posvetiti se izradi krema, melema i sapuna.

Mali, održivi obrti su perspektiva svakog gospodarstva a proizvodnja je glavni nosač, i u tom smislu, vjerujem da nije uzalud potrošeno 15 godina, kazat će Jelena s ponosom.

Njezina priča išla je korak po korak, no činjenica je da je Jelena, inače veliki zaljubljenik u prirodu i tradiciju, od početka vjerovala u ono što radi, što je rezultiralo s jednom lijepom obljetnicom, širokom paletom kozmetičkih artikala i prisutnošću na raznim stranim tržištima. Također, šest njezinih kozmetičkih artikala nosi oznaku hrvatske kvalitete, na što je iznimno ponosna.

Oglas

Danas se Jelena u potpunosti posvetila svojoj manufakturi na Zelenki u koju turisti rado i s puno pozitivne i iskrene znatiželje zavire, iako će ova majka četvoro sada već odrasle djece priznati da joj katkad nedostaju mališani i rad u vrtiću.

Njezina priča je nadahnjujuća i potvrđuje da se predanost ideji i trud isplate, dakako ne bez esencije koja pokreće, a to je ljubav. Evo što će Jelena danas reći o počecima prije 15 godina…

– Sami počeci slični su kao i kod svih hobista kojima je rekreativno zadovoljavanje znatiželje preraslo u kreativni posao sa jasnim ciljevima. Kozmetika je kreirana 2007.godine s namjerom da tržištu (osobito turistima) ponudi kvalitetan  autohtoni proizvod uporabne vrijednosti. Nešto korisno i kvalitetno, s potpisom hrvatske prirodne baštine, dalmatinske karakteristične biljne vrste u kozmetičkim formulacijama čije djelovanje utječe na zdravlje i ljepotu, a istovremeno govori o bio raznolikosti, kulturi, povijesti i općenito o bogatim resursima našeg podneblja. Prije petnaest godina je na turističkom tržištu vladala potražnja za takvim proizvodima, prisjeća se naša sugovornica.

Paleta Herbae Dalmatiae raspolaže proizvodima rađenim prema tradicionalnim recepturama naših baka, kao i modernim formulacijama za njegu kože lica i tijela, veli Jelena.

– To su kreme za njegu različitih tipova kože lica, losion za njegu tijela,  ulja, sapuni. Kolekciju postupno nadopunjujemo, tako da su sada izašla i dva proizvoda za pranje: šampon za jačanje kose i blagi gel eksfolijant za svakodnevno čišćenje lica. Sa šamponom sam posebno zadovoljna jer se pokazuje jako učinkovit, a većina aktivnih tvari poput propolisa, eteričnog ulja lovora, mirte i lavande su sirovine iz najužeg lokalnog okruženja. Volim kada su u proizvodu sintetizirani moćni potencijali organskih sastojaka proizašlih iz našeg podbiokovlja, ističe.

Na pitanje prepoznaju li ljudi sve više prednosti prirodne kozmetike, odvraća kako taj trend ide u korak s trendom zdravog življenja podrazumijeva.

– Danas je taj trend u značajnom porastu i kod nas, kupci se informiraju i u rastućoj ponudi lakše odabiru „zelenu kozmetiku“. Pomažu im i aplikacije za dešifriranje INCI sastava proizvoda, koji analitički odmah izdvaja poželjne od nepoželjnih, odnosno štetnih. Tako ćete skeniranjem barkoda Herbae kozmetike dobiti zeleno svijetlo, nema štetnih sastojaka.

Prava prirodna kozmetika ima i manjkavosti, kao stabilnost proizvoda, performanse poput sporije penetracije u kožu, oštrijih i nedorađenih mirisa, osjetljivosti na, recimo orašaste plodove, pčelinje proizvode, eterična ulja. No, to je u svakom slučaju zanemarivo naspram benefita koje ona daje za zdravlje kože, objašnjava Jelena.

Proizvodi su dostupni u trgovinama prirodne kozmetike, poklon dućanima, i ljekarnama. Dio se plasira na inozemna tržišta, Slovenija, Austrija, Poljska, Njemačka, Češka.

– Volimo kada kupci dođu u našu radionicu na Zelenci. Tamo dobiju najbolji uvid u našu manufakturu, procese proizvodnje, savjete za uporabu naše kozmetike. Mogu odabrati kozmetiku za poklon i odabrati pakiranje. Stvara se personalizirani odnos sa korisnicima i to nas, obostrano, jako veseli. Turisti nas pronalaze putem Googla, dođu, popiju svježu limunadu, razgledaju pogon i čuju našu priču. To su doživljaji za kojima su današnji turisti gladni, kazuje naša sugovornica.

Herbae Dalmatiae ima šest proizvoda koji nose oznaku „Hrvatska Kvaliteta“. Oznaku  dodjeljuje hrvatska gospodarska komora kao nagradu za dugogodišnje uloženo znanje, iskustvo i trud u kreiranju, održavanju kvalitete i prepoznatljivosti  proizvoda  na domaćem i na inozemnom tržištu. Dodjeljuju se proizvodima koji imaju  najvišu razinu kvalitete i predstavljaju najbolje u svjetskoj ponudi.

– Vjerujući u hrvatsku izvrsnost, služimo  se sirovinama iz lokalnog okruženja, surađujemo sa drugim malim proizvođačima i tako doprinosimo održivom razvoju lokalne zajednice, veli Jelena.

Više od deset godina obavljala je dva posla, uz posao majke koji, smije se naša sugovornica, nije zaveden u radnoj knjižici. Zanima nas nedostaju li joj mališani i rad u vrtiću.

– Jako, jako volim djecu i interakciju sa njima. Ona su mi omogućila da iskažem istinsku sebe, emocije, kreativnost, nepatvorenu sreću. Međutim, obavljanje dva posla činilo me ni u jednom dovoljno dobrom i nečega sam se morala odreći. Projekt Herbae je tražio više mene. I danas sanjam da se igram s djecom. U vrtiću je uvijek bila spasonosna krema za sve situacije, u mojoj ladici, djeca su je koristila, čudesno je brisala sve tegobe, kazat će.

Suprug Teo i sinovi daju joj 100-postotnu podršku. Ne samo u vidu pomoći oko posla nego i podržavajući obiteljske proizvode. Proizvodi iz drogerija uglavnom su nepotrebni višak jer praktički sve imaju homemade.

– Moji u kući se šale kad nestane sapuna: Eh, kad bi neko zna nekoga ko pravi sapun, pa da i nama da koji… Oni koriste sve proizvode, a dobra su platforma za isprobavanje novih formula. Sada je u postupku testiranja krema za problematičnu kožu. Svi su mi apsolutna podrška i to ne iz kurtoazije, nego zbilja vjeruju u to što radim. Poznaju procese, pomažu mi, dijele moje oduševljenje, otkriva Jelena.

Njezini proizvodi nisu samo neštetni, niti tek lijepo mirišu, nego je vlasnica obrta nebrojeno puta dobila povratne informacije o terapijskom učinku Herbae kozmetike na razne specifične probleme kože.

– No nikada to ne ističem niti koristim kao marketinško sredstvo. Volim se potruditi i često izradim neke posebne kreme za nekoga s problematičnom kožom, ali uvijek naglasim da je za njegu, ne za terapiju. U laboratoriju imam veliki izbor supstanci, pasionirano kupujem ekstrakte, ulja i razne aktivne tvari i uživam u isprobavanju formulacija. To stvaranje je, zapravo,  najveći pokretač i inkubator moje energije. Naravno, i efekt zadovoljstva kod korisnika je presudan, onda je to zaokružena priča, za kraj će naša sugovornica.

Ivona Ćirak /foto privatni album