Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Makarska u petak 3.rujna otvara prostorije Ispostave Vrgorac,na adresi Pod Glavicom 2.

HGSS Stanica Makarska osnovana je 1984. godine u Makarskoj i jedna je od dvije Stanice HGSS-a koje djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije. Pokriva južni dio županije, i po potrebi se uključuje i kao ispomoć na terenu drugim stanicama. Godišnje interveniraju 30 tak puta, a najveći dio intervencija događa se na moćnom Biokovu.

Članstvo Stanice čini 36 volontera/ki raznih specijalnosti od voditelja potraga, potražnog K9 tima, upravitelja bespilotnim letjelicama, kartografa, letača spašavatelja, ronioca i speleo ronioca, do spašavatelj na brzim vodama i poplavama. Među članstvom djeluju i dva liječnika. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačni terenima, a njih sedam ima i međunarodnu ITLS licencu.

Oglas

Neke od najzahtjevnijih akcija u HGSS-u su one uzrokovane prirodnim katastrofama. Svjedoci smo sve češćih potresa i poplava, a jedna od takvih zadesila je i vrgorački kraj krajem 2020. godine. Dok jedna akcija spašavanja na planini okuplja tim do 5-10 ljudi, prilikom bujanja rijeke gotovo svi raspoloživi članovi HGSS-a izlaze na teren zbog veće površine ugroženog terena i količine manjih akcija koje se odvijaju istovremeno.

Tako su prilikom poplava u Kokorićima spašavatelji iz cijele Hrvatske pomagali stanovništvu za vrijeme trajanja nepogode, a upravo su članovi ispostave Vrgorac bili prvi na terenu. Time se samo potvrdila ispravna odluka o osnivanju ispostave Vrgorac 2020. Nastavkom ulaganja u ispostavu bilo kroz opremu, vozila ili prostor koji danas otvaramo dobili smo kvalitetnu operativnu jedinicu spremnu da samostalno odradi bilo koju akciju spašavanja.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života – kazali su iz HGSS-a.
M.D. / foto HGSS/TZ Vrgorac