Proteklog vikenda u Milni na Braču održala se vježba Odjela za speleoronilačko spašavanje, objavio je HGSS.

Glavni cilj ove vježbe bio je nastavak rada na protokolu izvlačenja tijela utopljenika iz potopljenog speleološkog objekta kao dijela godišnjeg plana razvoja Odjela. Ovaj put je rađena varijacija horizontalnog s izrazito vertikalnim transportom unesrećene osobe kroz veliku promjenu dubine. Ovakav transport tehnički zadaje najviše izazova speleoronilačkim spašavateljima zbog potrebe balansiranja tijela i praćenja brzine izlaska unesrećene osobe s ciljem postizanja sigurnog izrona sa žrtvom. Gubitak kontrole u ovakvom slučaju mogao bi biti jako opasan po same spašavatelje u kombinaciji sa psihološkim stresom same situacije, stoga je ovakav scenarij jedan od bitnijih koje članovi Odjela moraju uvježbavati.

foto HGSS
Za potrebe ove i daljnjih vježbi istog tipa, članovi su prilagodili lutku za spašavanje na vodama, koja se pokazala kao odličan alat s kojim članovi Odjela mogu slične scenarije uvježbavati i u budućnosti, bez da ugrožavaju vlastitu sigurnost. Upravo je ova lutka dopustila da se raznolike kombinacije tehnika probaju na vježbi, kao i opasni scenariji po same spašavatelje, što je vježbu učinilo jako realističnom, a za spašavatelje sigurnom.
foto HGSS
U večernjim satima nakon praktične vježbe, članovi Odjela su prolazili scenarije i iskustva dosadašnjih akcija iskusnijih spašavatelja, te nastavili raditi na protokolu i elementima planiranja ovakvih akcija, kao i popisivanju obvezne opreme koja je potrebna za ovakve scenarije akcija.
foto HGSS
Na samoj vježbi u praktičnom dijelu po prvi put isprobano je ronjenje i rad na ovakvim scenarijima spašavanja s uređajem zatvorenog kruga disanja (rebreatherom), koji iako za velike dubine ronjenja i spašavanja nosi svoje prednosti, u ovakvim scenarijima donosi značajno više kompleksnosti i opasnosti, te s kojim je potrebno još dosta vježbati i raditi da bude primjenjiv u realnim situacijama. Svakako s razvojem i trendovima ronjenja u potopljenim speleološkim objektima u Hrvatskoj i svijetu, ovo je nešto s čim članovi odjela koji su obučeni za takvo ronjenje trebaju računati i nastaviti se razvijati.
foto HGSS
Za odličnu logistiku kao pomoć ovakvoj vježbi može se zahvaliti članu Odjela Petroniju Tasiću, čiji ronilački centar Draulik u Milni je bio baza vježbe, pa tako su za ovu vježbu uz centar Odjelu i svi resursi i oprema centra bili na raspolaganju, što je uvelike olakšalo organizaciju i podiglo kvalitetu vježbe – objavljuje HGSS.
M.D: / foto HGSS

Oglas