Popodnevna akcija spašavanja na Biokovu uspješno je privedena kraju, javljaju iz HGSS stanica Makarska.

– Grupa od 4 planinara nalazila se na vrhu Sv. Jure kada su se trojica od njih odlučila za povratak vozilom u podnožje, dok se četvrti planinar uputio pješke preko Vošca i zaseoka Makar, do Makarske. Kako se planinar na vrijeme nije pojavio na dogovorenom mjestu, supruga je pozvala dežurni telefon stanice Makarska. U akciju kreće 12 spašavatelja – stoji u večerašnjem priopćenju HGSS-a.

Imajući na umu kako planinar nema planinarsku kartu, a baterija na mobitelu prazna, spašavatelji su prema planinaru krenuli iz tri smjera. Prva ekipa krenula je s odvojka prema Vošcu dok je druga preko Makra i Kruške krenula prema vrhu.

Oglas

Treća grupa spašavatelje krenula je iz Velikog Brda prema vrhu Sv. Jure. Sat i pol nakon podizanja akcije, planinar je naišao na grupicu ljudi i posudivši mobitel, javio se supruzi. Krivo čitajući planinarske oznake i markacije, umjesto u Makru, završio je u Velikom Brdu. Krivim putem produžio je vrijeme spuštanja i zabrinuo suprugu. Spašavatelji su po dolasku do planira, istog sigurno doveli do Makra, gdje su ga ostavili sa suprugom.

Kada se krećete u planinama, uvijek gledajte imati prijatelja uz sebe. Šetnja u dvoje je puno zabavnija. Ako baš morate sami planinariti, pravilno čitanje markacija, posjedovanje karte i puno baterija na mobitelu, mogu puno pomoći. Ako ništa drugo, za obavijestiti voljenu nam osobu kako je sve u redu i javiti joj kako nema potrebe za brigom – poručuju iz HGSS-a.
M. D. /foto HGSS Makarska