Zadarska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestila je u subotu kako unatoč njihovim upozorenjima da vrućina ubija, s terena i dalje stižu vijesti o velikom broju akcija spašavanja pa je još jednom pozvala izletnike da sa sobom uvijek nose dovoljno vode.

“Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima jer se naša upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju ‘lijepim vremenom’. Mi uporno upozoravamo da vrućina ubija”, napisali su iz HGSS-a Zadar.

Izvijestili su kako su 28. srpnja tri strana državljana zatražila pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u Nacionalnom parku Paklenica.

Oglas

“Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze”, istaknuli su.

Izletnici su od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili bez vode. Na toj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu. HGSS upozorava kako je u ljetnim uvjetima, koji trenutno vladaju, pravilo da je potrebno gotovo litra vode na sat.

Nakon što jedan od posjetitelja zbog dehidracije i iscrpljenosti više nije mogao nastaviti, druga dvojica krenula su po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć od djelatnika Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar. Spašavatelji su stigli do osobe nakon 15 minuta.

Nakon okrepe rehidracijskom otopinom, osoba se uspjela, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.

Vezano za tu vijest, HGSS je i na twitteru uputio upozorenje izletnicima.

“Nesreće se ne događaju zbog onoga čega imate dovoljno već zbog onoga čega nemate dovoljno. Nedovoljno iskustva, nedovoljno pripreme, nedovoljno vode. Razmislite dobro želite li riskirati život zbog dodatne dvije litre vode u ruksaku”, stoji u objavi.

Pronađena nestala osoba, drugi muškarac upao u jamu

HGSS Zadar izvijestio je i o drugim akcijama spašavanja. Tako je 30. srpnja, stigao poziv s otoka Paga kako je dan prije nestala starija muška osoba, hrvatski državljanin.

Osoba je posljednji put viđena oko 19 sati na putu prema plaži. Pokrenuta je potraga kojoj su se priključili mještani, članovi lokalnog DVD-a i lučka kapetanija. Kako osoba tog dana nije pronađena, sljedeće jutro pozvana je i HGSS Stanica Zadar.

Zapovjedno vozilo izašlo je odmah na teren, međutim stigla je dojava da je osoba pronađena živa i da je u tijeku medicinsko zbrinjavanje.

Dan nakon, 31. srpnja odmah iza ponoći, na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar stigao je poziv putem Centra 112 zbog mještanina Novigrada koji je upao u jamu u blizini naselja.

Policija, vatrogasci i hitna pomoć koji su bili na terenu tražili su pomoć HGSS-a pri izvlačenju unesrećenog s dubine od dvadesetak metara, a na teren je izašlo šest spašavatelja.

Vatrogasci su već upakirali osobu u nosila pa je, nakon što su spašavatelji pripremili sidrište, odmah krenulo izvlačenje osobe iz jame. Već nakon 10 minuta osoba je predana hitnoj pomoći, a akcija je završila u 1,30 sati.

Hina /foto :HGSS Stanica Makarska (ilustracija)