Danas je, prilikom održavanja državne mature iz hrvatskog jezika u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, jednoj učenici pozlilo te ju je odvela Hitna pomoć. Djevojka je, kako doznajemo, pisala esej iz hrvatskog jezika koji traje 2 sata i 40 minuta, te je u jednom trenutku kolabirala. Pozvali su koordinatoricu i dali učenici vode, nakon čega su je išli otpratiti do WC-a, međutim, u jednom su joj trenutku otkazale noge te je izgubila svijest.

Djevojci je pružena pomoć u ambulanti Hitne pomoći gdje je dobila infuziju nakon čega je upućena doma. Slabost i nesvjestice uslijed ovakvih nesnosnih vrućina kakvima svjedočimo posljednjih dana nije nešto neuobičajeno za timove Hitne pomoći, međutim, situacija bi sasvim sigurno bila podnošljivija da je učionica u kojoj je pozlilo maturantici bila klimatizirana. Nažalost, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića ima samo neke klimatizirane učionice. Kada temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih dodamo činjenicu da nema klime, i da učenici cijelo vrijeme moraju nositi masku, te biti propisno odjeveni što podrazumijeva zabranu nošenja kratkih hlača, ne treba čuditi da se dogode i ovakve situacije.

Zašto srednja škola nije klimatizirana, pitanje je koje je najbolje uputiti bivšem ravnatelju Slavku Gudelju koji je na čelu škole ipak proveo 20-ak godina. No on više nije ravnatelj. Činjenica je da makarska srednja škola donedavno nije imala e-Dnevnik, nema klimu, a zavjese su, prisjetimo se, u više navrata šili roditelji.

Oglas

Ivona Ćirak /foto M.D.