Baš kako su meteorolozi i najavili, u subotu su se na južnom Jadranu temperature spustile ispod nule, a širom splitsko-dalmatinske županije – u okolici Splita, Zagori i na otocima od jutra je počeo padati slabi snijeg.

U Makarskoj je popodne tri stupnja ako ne računamo udare vjetra, a postupno će padati sve do -4 stupnja tijekom kasnih večernjih i ranih jutarnjih sati. Na biokovskom vrhu Sv.Jure temperatura je oko 15 sati iznosila – 15 stupnjeva.

U Zagori je nekoliko stupnjeva hladnije nego na otocima i uz more gdje su se temperature spustile ispod nule i kreću se do – 2. Rano ujutro je puhala bura, kasnije sa smanjenom snagom.

U Splitu je oblačno, a oko 9 sati je temperatura bila -1 stupanj, a osjet hladnoće -8. Maksimalna temperatura u Splitu danas bi trebala biti tri stupnja i to oko podneva.

Sutra se očekuje nešto sunčanije vrijeme, te više temperature do maksimalnih 5 stupnjeva. I dalje će puhati bura, prognozirali su u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Od Danijele Ivanović iz Jadrolinije se doznaje da u splitskom okružju sve ide prema plovidbenom redu. Jutros je katamaran na liniji Jesla-Bol-Split isplovio bez uplova u luku Bol.

Zbog bure s mjestimice olujnim udarima, na Jadranu su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije, izvijestili su u subotu iz Hrvatskog auto-kluba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Pula-Zadar, Split-Hvar-Korčula te trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Šibenik-Kaprije-Žirje i Sobra-Prapratno.

Katamaran Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar u subotu plovi bez pristajanja u luku Zapuntel.

U dijelu Dalmacije pada slab snijeg, a zbog nanosa snijega zatvorena je državna cesta DC118 Vela Luka-Korčula na dionici Pupnat-Dubovo.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima pa iz HAK-a vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca – DC27 i DC50), zatim Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar), zatim Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema u Lici i Dalmaciji i to na Jadranskoj magistrali na dionici Dubci-Gradac te na DC25 Gospić-Karlobag.
Hina/ MD foto: MD