Motel Trogir uputio je otvoreno pismo Ministarstvu kulture i medija RH povodom skorog isteka preventivne zaštite hotela Maestral u Brelima i neodržavanje sjednica nadležnog Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH.

Prijedlog trajne zaštite za predmetni objekt izrađen je pri nadležnom Konzervatorskom odjelu u Splitu te je pravovremeno upućen u proceduru i upisan u postupke u novoj bazi Registra kulturnih dobara RH. No, odluke do danas nema, preventivna zaštita isteći će 17. studenoga 2020., a nadležno Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture o slučaju nije ni odlučivalo budući da već duže vrijeme sjednica Stručnog povjerenstva nije održana.

Kulturna dobra čija preventivna zaštita ističe, a o trajnoj zaštiti nije donijeta mjerodavna i pravodobna odluka, nepotrebno se nalaze u potencijalnoj opasnosti od devastacija ili rušenja. U tome smislu opravdano je postaviti pitanje odgovornosti nadležnih tijela za normalno funkcioniranje sustava, odnosno brige za kulturnu baštinu Republike Hrvatske, upozoravaju u pismu koje potpisuju Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga.

Oglas

M. D.