Kuloarske priče koje su objavljene na društvenim mrežama, a prema kojima se hotel Osejava uknjižio na parcelu koja se nalazi ispred objekta, nisu točne, u što smo se uvjerili uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda Makarska. Naime, čestica zemlje 131/12 vodi se kao pomorsko dobro, a ne vlasništvo, niti Grada Makarske, niti hotela Osejava.

Na Katastru se međutim i dalje vodi kao vlasništvo Hotela Makarska, koji su kao subjekt brisani iz sudskog registra još 2019.godine, no kako stoji i u odgovoru iz Grada Makarska kojima smo poslali upit, katastarsko i zemljišno-knjižno stanje naprosto nije usklađeno. –

– Spomenuta čestica upisana je kao pomorsko dobro, pa nije jasno otkuda informacija da je ista prodana, budući na pomorskom dobru nije moguće stjecati vlasništvo, odnosno pomorsko dobro ne može biti predmetom pravnog prometa, stoji u odgovoru.

Oglas

Ivana Pivac, direktorica hotela Osejava, priznala je kako je dvojila hoće li reagirati na objave na društvenim mrežama, od čega je naposljetku bila odustala.

-Lokacija na kojoj je hotel i dalje se vodi kao pašnjak, budući katastar i sud nisu usklađeni, te smo se uhvatili toga da se to riješi i da se napokon i na katastru upiše hotel, koji je na sudu 1:1 vlasnik. To je prava istina. No čestica koja je ispred niti jest niti može biti vlasništvo hotela, jer se radi o pomorskom dobru za koje sve do 2024.godine imamo i plaćamo koncesiju, kazala nam je Pivac dodajući kako je pomalo ogorčena jer hotel Osejava, odnosno njegovi vlasnici, nikad nisu ništa uzeli, kao što, veli, nisu zatvorili ijedan dio na kojemu plaćaju koncesiju.

-Smeta mi što se oko toga digla buka, zbog toga što je netko odlučio u ovoj krizi uložiti svoj novac, u površinu koja nije u njegovom vlasništvu, a sve zato jer niti Grad Makarska niti Splitsko-dalmatinska županija nisu sve do danas bili spremni završiti lukobran u čiji dio spada i okruženje hotela za koje uredno plaćamo koncesiju. Dogovarala sam i s bivšim gradonačelnikom Tonćijem Bilićem i s Jurom Brkanom da se to sredi, no na kraju smo morali mi uložiti jer su ljudi u tom neredu znali zapeti i pasti, a da ne kažem da nam se prijetilo i tužbama.

Stoga bi svim dušebrižnicima bilo bolje da se pozabave spasom plaže Romana i Osejave na kojoj niču zgrade, a ne da razapinju čovjeka koji je pomogao gdje god je mogao i sve radi uredno, ogorčeno će Pivac koju smo pitali koliko godišnje plaćaju za spomenutu koncesiju. Riječ je o nekih 90 tisuća kuna.

Vijećnik pak Siniša Srzić i bivši vijećnik Ivan Šimić rekli su da se radi o pogodavanju privatnim interesima. -Nije mi jasno kako su se knjižili, niti kako je čestica pripojena građevinskoj parceli hotela. Radi se o postupku protiv interesa grada Makarske, komentirao je Srzić.

Šimić je pak kazao kako ne zna plaća li k tome hotel Osejava korištenje javno-prometne površine, koji smo podatak mi ipak dobili iz hotela Osejava, no nije nam znao podrobnije reći na osnovu čega tvrdi da se radi o nezakonitoj prodaji. Od hotela Osejava smo također zatražili faksimil koncesije koji objavljujemo.

Iz njega se vidi da je ugovor između vlasnika Jurja Ivankovića i ondašnjeg župana Zlatka Ževrnje potpisan 2014.godine. Pomorsko dobro na kojem se daje koncesija sastoji se od ukupne tlocrtne površine od 2033 m2 (kopnenog dijela 1631m2) od čega štekati zauzimaju 107 m2. Koncesija traje do 31.srpnja 2024.godine.

Inače, od radnika na terenu doznali smo kako bi se radovi trebali završiti kroz neka dva tjedna.

Ivona Ćirak/foto MD