S obzirom na trenutne pokazatelje, čitava turistička branša sa zebnjom iščekuje nadolazeće tjedne. Sezona, za koju su najave bile i više nego dobre, sasvim izgledno je zbog pandemije koronavirusa propala u smislu ikakvih usporedbi s proteklima, a trenutne se procjene kreću od 10 do optmističnih 30 posto prometa u odnosu na lani. Makarski hoteli zadnjih dana ipak otvaraju svoja vrata i pripremaju se za ono što dolazi.

U centru grada, prije desetak dana otvorio je vrata Hotel Osejava, otvoren je i hotel Biokovo, za sezonu se spremaju i u Valamar hotelima Dalmacija i Rivijera, no kao što smo već i zaključili, prognoze nisu optimistične. – Rezervacije u ovom trenutku stoje čak i dobro, međutim one same po sebi ne znače mnogo jer zapravo nisu otkazane samo zato što još ima vremena za otkazati – govori nam Drago Nosić, direktor hotel Biokovo. – Moja osobna nada je da ćemo na kraju uspjeti postići 25 do 30 posto lanjskog prometa, ali ako gledamo sadašnje pokazatelje, zapravo je nezamislivo u kojoj mjeri sve može biti loše. Mi računamo logikom da će se otvoriti granice pa slijedom toga uspostaviti i zračni promet, pa će slijedom toga biti i dosta manje otkaza no, realno, čitav je niz negativnih faktora koji utječu. Zaboravljamo da se još mnogi ljudi boje i za vlastitu sigurnost, da su neki izgubili posao, a da su u nekim državama i brojnim firmama u proteklom razdoblju već ispucani godišnji odmori – kazao je Nosić, koji će tako dodati da će u slučaju da bude moguće, biti otvoren i hotel Miramare, ali o tome je još rano govoriti.

Posljednje negativne vijesti dolaze tako sa skandinavskog tržišta, koja će se otvoriti, kako za sada stvari stoje, tek sredinom srpnja (Švedska) i u drugoj polovici kolovoza (Norveška). – Nažalost, upravo naša glavna tržišta su skandinavska i englesko, međutim oni su još uvijek zatvoreni. Najave su bile i više nego dobre, rezervacije stoje ali većina toga je vrlo, vrlo upitna. Voljela bih biti optimističnija, ali mislim da su se mnogi od nas već oprostili od lipnja, nadali smo se da će biti bolje tijekom srpnja, kolovoza ili rujna, no vidjet ćemo – sličan smo odgovor kao kod Nosića dobili i od Dragane Selak iz Hotela Osejava.
O.F. / ilustracija M.D.

Oglas