Da su građani sve više zabrinuti na očuvanje kulturnih dobara, zaključuje Udruga Motel Trogir pišući na svojoj Fb stranici o slučaju hotela Maestral u Brelima, ali i indolenciji resornog ministarstva.

– Upravo smo dobili mail iz Dalmacije u kojemu nas zabrinuti građanin obavještava da Hotel Maestral nije više u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske. To nas, dakako, ne čudi jer nakon isteka preventivne zaštite hotel nije trajno zaštićen, a Ministarstvo kulture i medija nikada nije odgovorilo na naš dopis o ovom slučaju, upućen još početkom listopada. Svejedno nas cijela situacija uznemiruje i baš kao i brojne građane – rastužuje, poručuju iz Udruge.

O istome piše i Udruga Kačić koja izvještava o istome.

Oglas

– Ovaj hotel smatra se jednim od najboljih primjera moderne arhitekture druge polovine 20. stoljeća u Hrvatskoj, međutim preventivna zaštita mu je istekla, a trajna nije donesena zbog neodržavanje sjednica nadležnog Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH. Zbog čega se sjednica nije održala možemo samo nagađati, navode.

Podsjetimo da smo pisali o hotelu Maestral u listopadu kad je održana izložba u Oris-Kući arhitekture, upravo s ciljem upozoravanja na problem. Privremena zaštita je istekla 17.studenog, a konzervatori su na vrijeme pripremili prijedlog zaštite.

M. D. /foto Fb