PaIako su božićno-novogodišnji praznici u jeku, to nije omelo HPD Veliko Brdo da, tek što je zakoračilo u novu godinu, entuzijastično krene s novim prijateljstvima i novom suradnjom.

– Danas smo ugostili Udrugu Sanus iz Splita i njenih 19 članova, koliko ih je pristiglo u naš grad ove godine. Udruga Sanus već više od 15 godina na rehabilitaciju dolazi upravo u Makarsku, a ove godine mi smo im željeli pokazati mali djelić Biokova, planinarenja i tradicije, stoga smo ih, poštujući epidemiološke mjere, provezli jednom safari-panoramskom turom podno Biokova.

Nas izlet startao je sa posjetom svetištu Vepric. Potom, na najvišoj naseljenoj točki Velikoga Brda, Žlibu, upoznali smo ih s teškim načinom života naših starih i rutom kojom su svakodnevno prolazili ne bi li „zaradili“ koricu kruha. Teške teme ostavili smo za sobom i uputili se do Smokvine gdje je Suvo kolo otkrilo i pojedine talente u nogama naših prijatelja. Za to vrijeme naš nas je predsjednik Jure spremno čekao na penjalištu kako bi demonstrirao penjanje i spuštanje po stijeni, koristeći svu potrebnu opremu, nakon čega se nekoliko najhrabrijih gostiju oduševljeno željelo okušati i u ovom planinarskom smjeru.

Oglas

Na putu prema našem domu, stali smo čuti eho, na vidikovcu od straha od pasovuka „baciti“ brzi pogled i zajedničku fotografiju, stoji u objavi HPD Veliko Brdo.

Terence su ustupili Safari Biokovo i Safari Makarska, a u domu je društvo dočekala zakuska i čaj.

Zaokružili su izlet prezentacijom o reljefu i kvizom o našim planinama koje je pripremio Josip Vranjković, dok je dizajn i izradu diploma realizirao Vedran Turina, u ime markacističke sekcije Društva.

Sandra Talaja Rusendić zahvalila se gostima, a posebno predsjednici udruge Boženi Anić na ukazanom povjerenju te je u ime Velobrđana i Društva darovala Udruzi Monografiju Velikoga Brda.

Predsjednica Udruga Sanus Božena Anić nazvala ju je Monografijom velikog srca, potvrdivši time da je izlet ostavio izrazit dojam na sudionike.

– Ne smijemo zaboraviti ni šećer na kraju, koji je zapravo bio šećer od samoga početka izleta, najmlađeg gosta, glasnogovrnika Udruge, s velikim potencijalom da bude i planinski vodič jednoga dana, I. L. (9) koji je zavidnu hrabrost pokazao kako na Smokvini, tako i pred kamerama dajući izjavu za medije u ime cijele Udruge, stoji na kraju objave.

M.D./foto HPD Veliko Brdo