HPD Veliko Brdo jedno je od najmlađih gradskih društava, a istovremeno najaktivnijih. Očekivalo bi se da je njihov fokus “samo” na planinarenju, ali ne, ova je ekipa poduzela cijeli niz konkretnih akcija na oživljavanju tradicije, na promociji sela, promociji zdravog života, promociji Biokova…

Kako nam kaže Bruno Turina, potpredsjednik, odnedavno i pročelnik  za koordinaciju rada stanica vodiča pri HPS-u, društvo je osnovala šačica ljudi koji su odmah imali jasnu viziju.

Glavni cilj bio je približiti planinu i planinarenje običnim ljudima, a napose obiteljima s djecom. Također, od starta su znali da moraju stalno raditi na podmlatku.

Oglas

I evo, nakon niti šest godina društvo broji preko 160 članova, iza sebe ima četiri planinarske škole, preko 150 obučenih članova, stotine izleta…

– Osim toga, stalno smo prisutni u humanitarnim akcijama i gotovo nijedna ne prođe bez nas. I uvijek kod Velobrđana te akcije naiđu na odličan odaziv; evo kod ove posljednje akcije za liječenje djevojčice Kiare uključili smo se i ispekli glavninu kolača koji su se prodali u rekordnom roku.

Aktivni smo i kad se radi o educiranju djece. Na proljeće, u ožujku, planiramo organizirati još jednu školu za djecu. Sve su naše škole uvijek popunjene i općenito vlada veliki interes, veli Turina.

Dodat će kako su k tome i najškolovaniji kadar na Rivijeri; jako je velik broj članova prošao razne nivoe školovanja. Organizirali su i Dane planinara Dalmacije.

Sad dolazimo do jedne zanimljive točke u razvoju ovog društva. Otvaranju i oživljavanju Planinarskog doma. Sandra Talaja Rusendić, članica društva, prisjetit će se kako su odmah krenuli ambiciozno, no entuzijazam se pokazao čvrst, baš kao i namjera.

– Kada smo prije tri godine otvarali Planinarski dom “Velobrdskih ledara”, rekli smo da u “dom vraćamo život”. Rečeno – učinjeno: odrađene četiri planinarske škole, brojne edukacije, radionica izrade makaruna i torte Makarane, promocije knjiga, tečajevi GSS-a, druženja i stotine noćenja planinara iz zemlje i inozemstva u opremljenom objektu sa savršenom lokacijom.

Među ovim mjerljivim činjenicama stoji ona na koju smo posebno ponosni: iz ledenice vremena izvukli smo uspomenu na iščezli, specifični i mukotrpni zanat naših djedova Velobrskih ledara!

Crtica iz davnina, svjedočanstvo suživota čovjeka i planine, koje smo na dan otvaranja uprizorili u živom nastupu i priči o ledarima.

Zapis je ostavljen u samom nazivu planinarskog doma, a sve ono što smo postigli i radimo potvrđuje duboku i istinsku povezanost sa Biokovom, kazuje Talaja Rusendić.

I vjerovali ili ne, ovo društvo ne prima – ni kune iz gradskog proračuna.

Ivona Ćirak /foto privatni album