Hrvatsko planinarsko društvo Veliko Brdo raspisalo je foto natječaj pod nazivom Biokovo u mom oku, koji traje od 28.rujna do 13.studenog, a putem kojeg će se izabrati 12 fotografija za nadolazeći kalendar HPD-a Veliko Brdo za 2023.godinu.

– Budući da je 2022. godina proglašena godinom održivog razvoja planina, naše je društvo provelo, provodi i provodit će raznorazne aktivnosti kako bismo osvijestili članove, sugrađane i ine ljude dobre volje o ljepotama i važnosti planine i eko sustava. Jedna od aktivnosti je i foto natječaj – navode iz HPD Veliko Brdo.

Opis, pravila i uvjeti natječaja :
Foto natječaj „Biokovo u mom oku“ raspisuje foto-medijska sekcija Hrvatskog planinarskog društva Veliko Brdo kako bi na taj način osvijestila članove i sugrađane o važnosti očuvanja planine, njenom eko sustavu i jedinstvu svakog masiva te prirodnim ljepotama svakog kraja.
– Sudjelovati mogu svi punoljetni građani, planinari i neplaninari, amaterski i profesionalni fotografi, zaljubljenici u fotografiju i prirodu, pod uvjetom da se radi o autorskoj fotografiji te da fotografijom nisu povrijeđena nikakva ljudska, moralna niti autorska prava.
– Sudjelovanjem na natječaju sudionik potvrđuje autentičnost fotografija koje je prijavio na natječaj, preuzima odgovornost za njihov sadržaj, potvrđuje da su one njegovo autorsko djelo te da se fotografija može naći na kalendaru HPD-a Veliko Brdo, ako bude izabrana kao jedna od dvanaest najboljih fotografija odnosno da se ista može koristiti za potrebe izložbe i promocije na društvenim mrežama Organizatora.

Oglas

– Fotografije se šalju u digitalnom formatu isključivo u .jpg .jpeg formatu, pojedinačne veličine fotografije 5 MB i rezolucije od 300 dpi. Fotografije trebaju biti isključivo u boji. Fotografije slati u privitku e-maila, a veće datoteke s fotografijama i prijavnicom pošaljite preko wetransfer-a ili jumbo mail-a. Svaku prijavljenu fotografiju potrebno je imenovati: redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije_ godina snimanja (primjer: 1_Petar Perić_Biokovo_2022).
– Datoteku s fotografijama i prijavnicu poslati na e-mail [email protected] s naslovom “FOTO NATJEČAJ“. Autor fotografija postaje sudionikom natječaja nakon što popuni i pošalje prijavnicu isključivo elektroničkom poštom na gore navedenu adresu, čime prihvaća pravila i uvjete ovog natječaja.
– Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja. Nije dopuštena montaža ili manipulacija prijavljenih fotografija koja mijenja originalnost snimljene scene.

– Same fotografije ne smiju sadržavati ime autora ili bilo kakav drugi (vodeni) pečat. Dozvoljeno je stavljanje informacija o autoru u metapodatke.
– Maksimalan broj fotografija po jednom sudioniku je 3 (tri) po svakoj kategoriji.
– Fotografije koje ne zadovoljavaju dimenzije i kvalitetu neće se razmatrati.
– O primitku prijavnice i fotografija za natječaj, sudionik će povratno biti obaviješten putem elektroničke pošte. U slučaju da u roku od 3 dana niste dobili potvrdu primitka, obavezno nas kontaktirajte.

Natječaj se sastoji od triju kategorija:
1. Čovjek na Biokovu
2. Flora i fauna Biokova
3. Biokovo u mom oku (odnosi se na fotografije Biokova „odozdo“, tj. s „mora“ ili nekog drugog podnožja Biokova).

Nakon završetka natječaja 13. studenoga 2022., stručni žiri, sastavljen od profesionalnih fotografa, povjesničara umjetnosti te fotografa amatera, odabrat će po (4) četiri fotografije iz svake kategorije koje će krasiti naš kalendar za 2023. godinu kao i fotografije koje će biti u postavu izložbe.

Natječaj traje od 28. 09. 2022. i završava 13. 11. 2022. u 23:59 te sve fotografije koje pristignu nakon krajnjeg zadanog roka neće biti razmatrane za natječaj ili izložbu.

U siječnju 2023. godine, uz svečani domjenak, u planinarskom domu „Dom Velobrskih ledara“ održat će se izložba 30 fotografija poslanih na natječaj, a koje neće biti izabrane za kalendar.

Nakon otvaranja izložbe u domu, izložba istih fotografija bit će otvorena i izložena u gradskoj galeriji Antuna Gojaka – najavljuju iz HPD-a Veliko Brdo.
MD/foto MD arhiva