Hrvatska stranka umirovljenika upozorila je u subotu na opasan novi oblik diskriminacije po starosnoj dobi, te osudila izljeve netrpeljivosti prema starijim osobama zastupnika Ivana Pernara na društvenim mrežama, u kojima umanjuje vrijednost života starijih.

Smatrajući kako je bilo kakav oblik umanjivanja ljudskosti apsolutno neprihvatljivo u suvremenom društvu, HSU je u priopćenju upozorio na opasan novi oblik diskriminacije ageizam, “vaganje ljudskih života” na temelju godina koji se pojavio uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Odjednom su se neki počeli cjenkati s ljudskim životima i po svojim im kriterijima određivati vrijednost, ovaj put na temelju godina. Tako se rasizmu, seksizmu, šovinizmu i ostalim nesretnim – izmima pridružuje i ageizam, diskriminacija po starosnoj dobi”, istaknuo je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Oglas

Saborski zastupnici Silvano Hrelja i Tomislav Žagar jučer su i javno osudili istupe zastupnika Pernara u kojima umanjuje vrijednost života starijih osoba, dodaje se u priopćenju. U obrani dostojanstva napadnutih građana pridružilo im se nekoliko zastupnika iz više stranaka koji su šokirani što netko tako aktivno i otvoreno raspiruje mržnju i postavlja pitanje jesu li svi životi jednako vrijedni, ističu iz HSU-a.

U ovom slučaju nam se diskriminacija čini kao preblaga riječ jer kod nekih pojedinaca stav prema osobama starije životne dobi u doba korone, nije samo negativan nego poništavajući; starijim osobama ne umanjuje se samo vrijednost nego pravo na disanje, život, priopćeno je iz HSU-a.

Ageizam u doba korone

Iz te stranke reagirali su na objavu saborskog zastupnika Ivana Pernara na društvenim mrežama u kojoj je, kažu, iznio tezu kako je država paralizirana zato što neke starije osobe žele živjeti duže.

Hrelja smatra zabrinjavajućim što jedan saborski zastupnik potiče takvo razmišljanje.

“Tom zastupniku nije prvi put da tako otvoreno pokazuje averziju prema starijim osobama jer je već jednom iskoristio svoju poziciju da promiče ideju oduzimanja prava glasa starijim građanima. Kao političar on ne nudi nikakva rješenja za dobrobit građana, već se sva njegova politička aktivnost svodi na traženje neprijatelja, ali i meta”, napominje Hrelja.

“Dokazano je više puta da s njim nema smisla raspravljati, pa bih upitao sve koji ga podržavaju – znate li što podržavate? Gdje vi povlačite kronološku granicu vrijednosti nečijega života?”, pita predsjednik HSU-a.

Upozorava kako je riječ o nehumanoj i opasnoj igri u kojoj se ulozi neprekidno mijenjaju, gdje se svatko može uskoro naći u ulozi žrtve tih “samoprozvanih sudaca vrijednosti života”.

“Pazite na sebe i druge, čuvajte se vlastitih predrasuda, birajte koga slušate i čitate. U zdravom društvu, vrijednost ljudskoga života ne određuju boja kože, imetak, izgled, a dok smo mi tu kao glas starijih – neće ni godište. Ostanimo zdravo društvo i usred pandemije”, poručuje Hrelja.

U Facebook objavi u petak, Pernar je napisao: “Ja razumijem vašu želju da bi htjeli da vam preci žive što dulje, ali smatrate li normalnim da cijela država mjesecima bude paralizirana i u karanteni zato da bi neki djed ili pradjed živio dan, tjedan, mjesec ili godinu dulje?”.

I Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) najoštrije je u petak osudio istupe saborskog zastupnika Ivana Pernara protiv starijih osoba koji je pozvao na ukidanje mjera za sprečavanje širenja zaraze, nečovječno objašnjavajući kako stariji ljudi ionako moraju od nečega umrijeti.

Hina