Više od 150 hrvatskih i 30 slovenskih ronioca uključit će se u nedjelju u ekološku akciju “Čišćenje bez granica” u sklopu koje će, uz poštivanje epidemioloških mjera čistiti podmorje Savudrijske vale oko koje se godinama vodi granični spor između dvije susjedne zemlje.

U sklopu ekološke akcije pod motom “briga za okoliš ne poznaje granice” čistit će se obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska te će ronioci uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kampu Veli Jože i u Luci Savudrija , doznaje se iz agencije “Promocija ronjenja”.

Prema najavama organizatora, vrijedan doprinos samoj akciji dat će i djeca odnosno sudionici 5. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole koja će pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja tijekom dva dana trajanja akcije pomagati u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože te učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Oglas

Glavni cilj akcije, uz čišćenje podmorja, je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora. U eko akciju uključit će se više od 30 klubova i udruženja, savudrijski ribari te Javne vatrogasne postrojbe i Civilna zaštita Republike Hrvatske, a sve s ciljem što većeg doprinosa zaštiti prirode.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te slovenskog Ministarstva okoliša i prostornog planiranja, te Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Umaga, Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ Piran.
Hina