Izjava znanstvenika Ivana Đikića o 1500 mrtvih u Hrvatskoj na kraju studenog izazvala je tada brojne polemike, a Hrvatska je upravo danas došla do te brojke – podsjeća Index.

“U zadnjih mjesec dana situacija je krajnje alarmantna. Podaci o smanjivanju zaraze su promašeni. U četiri mjeseca imamo preko 680 umrlih. U usporedbi s proljećem, 5.3 puta je povećanje smrtnosti, to je nevjerojatno alarmantno. Hrvatska ima eksperiment, preuzeli smo palicu Švedske. Vlada se mora uozbiljiti. Do kraja mjeseca imat ćemo 1500 mrtvih, a do kraja godine ne možemo ni predvidjeti. Često se odgovorne osobe koriste podacima kojima žele prikriti prave podatke. Broj umrlih je u 4 mjeseca skočio 5.3 puta, to su ozbiljni brojevi”, kazao je Đikić gostujući 5. studenog na N1 Televiziji.

“Ako ne napravimo ništa, broj mrtvih će nam rasti do 1500 do kraja mjeseca”, nastavio je Đikić te dodao kako nitko ne traži lockdown, ali da se ne smije licitirati s mjerama.

Oglas

Već tada je rekao da je situacija van kontrole te da vlada mora hitno napraviti plan. Čini se da je vlada i imala plan, da je čekala da prođe obilježavanje Dana sjećanja, da prođe Vukovar jer do tada su tvrdili da je sve u redu, da su mjere adekvatne i da brojevi padaju. No, odmah nakon Vukovara krenulo se s uvođenjem strogih mjera.

Danas imamo rekordni broj novih slučajeva (3603 nova na 10.194 testirana), a umrlo je 56 osoba. Ukupan broj umrlih na današnji dan iznosi 1501. A još je pet dana do kraja mjeseca.

Plenković: Ne kanim polemizirati s Đikićem

Đikićevu izjavu o 1500 mrtvih na kraju mjeseca komentirali su i Plenković i Capak.

Plenković je na press-konferenciji kazao kako su mjere adekvatne te da Hrvatska ide s primjerenim mjerama. Rekao je i da imamo “znatno, znatno, znatno mali rast” zaraženih tijekom cijelog tjedna. “Osjetan pad, ne morate biti neki veliki matematičar da vidite što se događa, samo usporedite što se događalo prošli tjedan, a što sad”, rekao je Plenković pa najavio da će Capak komentirati najave o 1500 mrtvih.

“Ne kanim polemizirati s izjavama Đikića. To smo već prošli u prvom mandatu. Tada je bila inicijativa prema Barišiću. Ta tema je za mene kompletno passe”, rekao je Plenković. Na upit o projekcijama kazao je da se sve radi na temelju analize. “Sve trendove pratimo, znamo o čemu govorimo. Gospodin Capak će to komentirati”, rekao je Plenković.

Capak: To je pretjerano

Na pitanje što kaže na procjene znanstvenika Ivana Đikića da će do kraja mjeseca biti 1500 mrtvih, gostujući u RTL Direktu, rekao je:

“Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije.” – kazao je tada Krunoslav Capak.

M. D. /foto screenshot