Naslovnica VIJESTI Hrvatska HRVATSKA Delnički HGSS spasio planinara u kanjonu Vražji prolaz

HRVATSKA Delnički HGSS spasio planinara u kanjonu Vražji prolaz

Pripadnici delničkog HGSS-a spasili su u nedjelju popodne planinara koji je pao sa desetak metara visine u potok u kanjonu Vražji prolaz.

Delnički HGSS zaprimio je poziv djelatnika izletišta Zeleni vir u nedjelju u 13,25 sati, koji su tražili pomoć za osobu koja je pala s oko deset metara visine te ležala u potoku u besvjesnom stanju.

Oglas

Ukupno 13 spašavatelja žurno je krenulo na intervenciju noseći sa sobom opremu za pristup i medicinsko zbrinjavanje kao i opremu za izvlačenje i transport, izvijestio je HGSS na svojim stranicama.

U kanjonu su spašavatelji zatekli nekoliko osoba koje su se spustile po klizavom i strmom terenu do potoka kako bi pripomogle unesrećenog odmaknuti od vode. Unesrećeni je bio pri svijesti, dezorijentiran i pothlađen, s vidljivim ozljedama glave i lijevog prsišta. Spašavatelji su osobu utoplili, imobilizirali, adekvatno oksigenizirali te fiksirali na nosilima, nakon čega se zajedničkim snagama pristupilo izvlačenju unesrećenog, a potom i pripomagača.

HGSS-ovci su unesrećenog planinara oko 15 sati donijeli do Planinarskog doma Zeleni vir gdje su ga dalje preuzeli djelatnici Hitne pomoći.

Iz HGSS-a napominju da je ovo druga akcija spašavanja na spomenutom izletištu unatrag tri mjeseca, a obje zbog pada s visine i opreme neprilagođene zahtjevnosti terena.

Hina / foto HGSS