Iako su brojke novozaraženih u padu, danas nešto više od 4500, i dalje je velik broj umrlih od COVID-a, čak 53. Toliko velik da je Hrvatska druga u svijetu po smrtnosti, čak 17 umrlih na milijun stanovnika. Gora je jedino Mađarska sa 18.

Da se otkrije koliko je zaraženih među cijepljenima s COVID potvrdama, HZJZ pokreće pilot projekt. Testirat će cijepljene djelatnike 10 dana i usporediti s necijepljenima.

Dva puta na tjedan i tako već dva mjeseca, testiraju se zaposlenici bolnica koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu.

Oglas

“Kad smo počeli s testiranjima, dakle 4.10. bilo je 1116 djelatnika se trebalo testirati, danas smo ih testirali 799, dakle broj se smanjio. Dio djelatnika se odlučio cijepiti, a dio je nažalost pozitivan”, kazala je Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb.

Kako piše RTL, prvi put kreće pilot projekt testiranja i cijepljenih, a  ispitanici će biti podijeljeni u tri skupine. U prvoj će biti cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj prije više od šest mjeseci i u trećoj oni koji su primili booster.

“Smatramo da je zaštita bolničkog sustava izuzetno važna i doista treba sve obuhvatno i detaljno organizirati. U svakom slučaju zdravstvene djelatnike, pogotovo u bolničkom sustavu treba periodično testirati u širokom opsegu”, izjavila je Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Rijeka.

U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika. Testiranja će trajati deset dana.

“Ono što su pokazali svjetski rezultati da i cijepljeni mogu nositi virus, ali znatno manje nego necijepljeni i time značajno manje pridonositi širenju epidemije. HZJZ će napraviti distribuciju bojeva. Onoliko koliko oni rasporede na KB Sveti Duh, mi ćemo se vrlo rado odazvati tom pilot projektu”, kazao je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

U planu je i obuhvatiti i jednak broj nezdravstvenih radnika u ustanovi po istim kriterijima.

“Očekujem da će rezultati takvog istraživanja biti vrlo zanimljivi, ali ono što je bitno je unaprijed definirati o kojem se uzorku radi jer s obzirom na informacije koje imamo, a to je da je veći udio liječnika ili prebolio ili cijepio. A taj postotak iznosi više od 90 posto. Potencijalno takav uzorak bi mogao predstavljati svojevrstan izazov”, objašnjava Vesna Štefančić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost.

Rezultati će pokazati koliki je udio pozitivnih među cijepljenima u odnosu na necijepljene i postoji li značajna razlika.

“Očekujem da će biti pozitivnih cijepljenih i necijepljenih, jer to imamo i sad. To je normalno i normalno je da nas i jednih i drugih ima pozitivnih, ali nadam se i vjerujem da će tako ostati da nam cijepljeni prolaze s blažim simptomima. Nažalost KBC Zagreb je imao dva smrtna ishoda naših aktivnih djelatnika koji nisu bili cijepljeni”, rekla je Ana Ljubas.

Preminuli su fizioterapeut i medicinska sestra. U proteklih mjesec dana umrlo je više od 1800 ljudi, a u bolnicama je od sredine studenog, 68 posto necijepljenih – prenosi RTL.

MD/ foto M.D.