Prošle je godine od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka ukupno potrošeno više od 1,4 milijarde kuna, ali ove bi godine ta brojka zbog pandemije izazvane koronavirusom i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja, predviđaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

„Prva dva tjedna od stupanja na snagu Odluke Stožera civilne zaštite o posebnom radu trgovina poremetila su maloprodajne promete na koje smo navikli posljednjih nekoliko godina, ali u cijeloj priči ima i nešto što nas veseli, a to je da su se potrošači više okrenuli hrvatskim proizvodima. Tako je potražnja za jajima iz domaćeg uzgoja u ovom tjednu triput veća nego što je to bilo u istom razdoblju prošle godine, a povećane narudžbe stižu i za suhomesnate proizvode i povrće iz domaće proizvodnje“, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić, dodavši kako je ova situacija pokazala koliko je važno proizvoditi hranu, ali i druge proizvode za potrebe vlastitog stanovništva.

„Kriza je kod građana osvijestila ono što u HGK desetljećima ponavljamo – kupnjom hrvatskog čuvamo domaću proizvodnju i idemo u smjeru osiguravanja samodostatnosti na razini države. Ovo je prilika da ostvarimo pun potencijal domaće poljoprivrede po pitanju većine prehrambenih proizvoda i ojačamo lokalne lance opskrbe“, poručila je Ravlić, uz napomenu da se i kupci i prodavači moraju ponašati odgovorno kako bi se što prije okončala epidemija koronavirusa.

Oglas

Iz HGK podsjećaju da je prošle godine skromna uskrsna potrošačka košarica iznosila 500 kuna, srednja 1000, a bogata oko 1500 kuna. Razlika u cijeni ovisila je o vrsti proizvoda u košarici, a tradicionalno se najviše kupuje šunka, jaja, mladi luk, rotkvica, hren, janjetina, riba i slastice.  – Ove je godine to teško preciznije procijeniti, ali ono što je sigurno jest da će se u košarici naći više domaćih proizvoda, a to je u ovoj situaciji iznimno bitno za opstanak naših proizvođača- kažu u HGK.

M.D. / foto Pixabay