Pacijenti koji boluju od neoperabilnog raka gušterače od sada će se moći liječiti preko uputnice, na teret zdravstvenog osiguranja, najsuvremenijom metodom u Specijalnoj bolnici Radiochirurgija, izvijestilo je u utorak Ministarstvo zdravstva.

U priopćenju navode podatke HZJZ-a prema kojima je tijekom proteklih pet godina u Hrvatskoj godišnje od raka gušterače oboljevalo oko 800 osoba, a vrlo visoka stopa smrtnosti počela se iz godine u godinu smanjivati.

Predstavljajući rezultate stručnog tima Specijalne bolnice Radiochirurgija Zagreb ističu da je tamo godišnje izvedeno od 30 (2017.) do 69 (2020.) radiokirurških zahvata na pankreasu.

Oglas

Navode i kako je u tome razdoblju broj preživjelih osoba udvostručen, što je Hrvatsku za 2020. godinu svrstalo na šesto mjesto uspješnosti među svim zemljama EU-a.

“Rezultati koji se postižu u našoj bolnici posljednjih godina kod pacijenata s inoperabilnim lokalno uznapredovalim rakom gušterače predstavljaju trenutno apsolutni svjetski vrh u liječenju karcinoma gušterače”, poručuju iz Radiochirurgije.

Svim tretiranim pacijentima u toj bolnici produljen je životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a gotovo polovina pacijenata (njih 49 posto) je još uvijek živo.

Visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja

U poduzimanim radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka što omogućuje najsuvremenija oprema koja se koristi u toj ustanovi.

Iz Ministarstva naglašavaju važnost takvog načina liječenja s puno povoljnijim ishodom te poručuju kako je takva vrsta liječenja dostupna i putem uputnice.

Dodaju da je omogućavanje ovakvog liječenja hrvatskim pacijentima oboljelima od neoperabilnog raka gušterače na teret zdravstvenog osiguranja veliki iskorak u kvaliteti zdravstvene zaštite i mogućnostima praćenja ishoda liječenja, što će biti jedan od koraka u reformi zdravstvenog sustava.

Medicinski tim Radiochirurgije najavljuje i nove iskorake u načinu liječenja raka gušterače.

“Uz potporu sredstava EU planira se početi liječenje radiokirurškim tretmanom i karcinoma gušterače koji se sada rješava klasičnim operativnim zahvatom. Ubuduće će se korištenjem dvaju najsuvremenijih radiokirurških uređaja i umjetne inteligencije omogućiti liječenje raka za pacijente lakše i ugodnije, ali i s povećanim šansama za produljenje života s tom bolešću”, stoji u priopćenju.

Hina /foto Pixabay