Ovogodišnji 67. Pulski filmski festival svečano se otvara večeras uz poštivanje svih epidemioloških mjera te izbjegavanja rizičnih masovnijih okupljanja, istaknula je ravnateljica Festivala Gordana Restović na konferenciji za novinare u subotu u Puli.

Otvaranje Pulskog filmskogi festivala, umjesto uobičajenog srpanjskog termina, pomaknuto je na kraj kolovoza zbog pandemije koronavirusa

“Pred nama je globalni izazov koji je bez izuzeća uveo nove obrasce ponašanja kako u poslovno tako i u privatnom životu. Suočeni s tim novim postavkama Festival je uložio trud kako bi zadržao tradiciju najznačajnije lokacije i programske cjeline odnosno prikazivanje filmova u Areni”, rekla je Restović.

Oglas

Ističe da je gledajući programski, hrvatski film zadržao dosadašnju ukupnost i na taj način konstituirao još jedno ljeto za pamćenje.

U natjecateljskom programu 67. Pulskog filmskog festivala je 16 dugometražnih igranih filmova, od čega šest umjetnički većinski hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković. U tim igranim filmovima prepoznaje se trend jakih ženskih likova, od filma “Mare” u kojem glavnu junakinju glumi Marija Škaričić do filmova “Mater” s Darijom Lorenci i “Tereza37” s Lanom Barić u glavnim ulogama, dodao je.

“Dugometražnim dokumentarcima dominiraju teme velikih tragedija ili tragičnih sudbina pojedinaca. Osobito me veseli da u programu imamo svjetske premijere dvaju dokumentaraca koji su tematski vezani za Pulu – plažu Vergarolu i brodogradilište Uljanik”, istaknuo je Vidačković.

Ocjenjuje da je Pulski filmski festival prirodno, logično i najprestižnije mjesto u Hrvatskoj za premijeru takvih naslova.

Pet ulaza u Arenu

Gledateljima će na raspolaganju biti pet ulaza u Arenu, svoja mjesta moći će zauzeti već od 19 sati, na svakom će ulazu na istaknutom mjestu biti postavljena sredstva za dezinfekciju ruku a nakon obvezne dezinfekcije, posjetitelji će putem audio zapisa ostaviti osnovne podatke.

Osim toga, prilikom ulaska i izlaska obvezno je nošenje zaštitne maske, koja se smije skinuti tijekom gledanja projekcije, sjedala su postavljena u parovima, metar i pol udaljena od sljedećih sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet sjedala ove je godine sveden na 1500.

Ocjenjivački sud koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, odnosno o hrvatskom programu u konkurenciji, čine dobitnica Velike zlatne Arene na prošlogodišnjoj 66. Puli, redateljica Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te urednica i novinarka Lina Kežić.
Hina/Pula Film Festival Facebook