Stanica HGSS-a Ogulin u srijedu je uspješno odradila dvije akcije spašavanja, popodne te navečer na području Samarskih i Bijelih stijena.

Prvi poziv stigao je putem Centra 112 u rano poslijepodne za akciju na Vihoraškom putu, između Bijelih i Samarskih stijena, gdje je bio ozlijeđeni planinar koji se više nije mogao samostalno kretati. Područje na kojem se dogodila nesreća zahtjevno je i teško za kretanje i kada ste zdravi i neozlijeđeni. Na njegovu sreću, na ozlijeđenog planinara je ubrzo naišlo dvoje članova HGSS Stanice Rijeka, koji su ondje planinarili te prvi priskočili u pomoć. Po dolasku na mjesto događaja, nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđene noge, spašavatelji su planinara utplili i nosilima spustili s planine. U ovoj akciji je sudjelovalo dvoje članova Stanice Rijeka i jedanaest članova Stanice Ogulin – izvještava HGSS.

Iste večeri stiže i drugi poziv. Grupa od šest neozlijeđenih planinara zbog mraka i teškog terena izgubila je markaciju na području Samarskih stijena i ne mogu se sami vratiti do svojih vozila. Na sreću, opet se u blizini nalazi jedna manja grupa spašavatelja, ovaj put domaćih, iz Ogulina, i oni se prvi upućuju prema planinarima. Grupa je ubrzo pronađena i dopraćena do svojih vozila čime je završen ovaj dinamični dan – navode iz HGSS-a o akciji u kojoj je sudjelovalo 13 članova Stanice Ogulin.

Oglas

-Koristimo ovu priliku još jednom pozvati sve ljubitelje prirode i planina na krajnji oprez. Dolazi zima, dani su kraći, baterijska svjetiljka vam je neophodna, vodite računa o tome pri planiranju svojih izleta. Isto tako temperatura je sve niža, očekujte lošije vrijeme, toplo se obucite i ponesite dovoljno vode i hrane, kao i rezerve odjeće. Važno je sa sobom imati pribor prve pomoći i astro foliju, ove sitnice mogu vas spasiti. Ne zaboravite svoj mobitel, ali se sjetite da se na hladnoći njegova baterija i brže prazni – poručuju iz HGSS.

M.D./foto HGSS