Rekordnih 92 umrlih od posljedica koronavirusa u jednom danu u Hrvatskoj posljedica je, po mišljenju kliničara, velikog broja zaraženih u protekla dva do tri tjedna, kada je često broj novooboljeli prelazio 4000 dnevno.

S 92 nove smrti ukupan broj umrlih od početka epidemije porastao je na 2870, a dosad je u 24-satnom razdoblju najviše smrti povezanih s covidom-19 zabilježeno 12. i 13. prosinca – po 78.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako kliničari smatraju da je tako veliki broj umrlih posljedica velikih brojeva novozaraženih prije dva ili tri tjedna koji su se kretali preko 4000.

Oglas

No, očekuje se da bi se smanjivanje broja novozaraženih trebalo preslikati na broj umrlih, ako se nastavi pozitivan trend smanjenja širenja zaraze.

Beroš je rekao da je od ukupno 92 danas umrla njih 65 imalo tri ili više kroničnih bolesti.

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno 3327 novih slučajeva zaraze, a u posljednjem danu oporavila su s 2694 bolesnika pa su trenutno aktivna 22.402 slučaja.

Na bolničkom liječenju danas se nalazi 2907 pacijenata, od kojih su na respiratoru njih 294.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je da Hrvatska ovaj tjedan ima značajno niži trodnevni prosjek novooboljelih od covida-19 u odnosu na protekle tjedne te da je po ukupnom broju oboljelih sada na petom mjestu u EU.

HZJZ je izračunao i kumulativnu stopu ukupno oboljelih od covida u Hrvatskoj na milijun stanovnika od 43.903 a veću stopu od nas na milijun stanovnika imaju četiri zemlje EU – Slovenija, Belgija, Češka i Luksemburg.

Hina/foto M.D.