“Hrvatska riba je percipirana na najznačajnijim tržištima Europe kao što je Italija kao visokokvalitetna riba i ima svoju izuzetno dobru poziciju i po cijeni i općenito po kvaliteti”, kazao je za RTL direktor tvornice za uzgoj i preradu ribe Cromaris Goran Markulin.

Kako se navodi, od ukupno proizvedenih 10 tisuća tona godišnje, tvrtka za proizvodnju i preradu brancina, oradi i hama iz Zadra čak 80 posto izveze na 15 europskih tržišta – najviše u Italiju. U Japan Hrvatska izveze najviše tune, a na tržište Europske unije najviše sveže i zaleđene bijele ribe, brancina i orade. Uz svježu očišćenu i neočišćenu ribu tržište sve više traži prerađene riblje proizvode.

“Svježina je samo po sebi kod proizvođača poistovjećena sa kvalitetom i tu smo mi osigurali sustav izlova gdje mi šest puta tjedno lovimo ribu i svim našim kupcima osiguravamo da 24 sata od izlova dobivaju ribu. Dakle, konkurencija iz Turske i Grčke to ne može. Oni dolaze za dva do pet dana u Italiju”, kaže Markulin.

Oglas

Za kvalitetu je značajno i što riba raste u Jadranskom moru, najhladnijem moru Mediterana. Zbog toga sporije raste, ali kada naraste, onda razgrađuje mast i dobiva čvrstoću, ljepši oblik i bolju teksturu mesa.

Cijeli članak možete pročitati na RTL.hr

Foto: Duje Antonini