Hrvatski sabor u petak je jednoglasno proglasio Isključivi gospodarski pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Odluka o proglašenju IGP-a, stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno.

Oglas

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba ‘srušila’ kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila ZERP, na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i danas je opetovao svoje mišljenje da se proglašenjem IGP-a na ovaj način ništa ne mijenja, rekavši da će talijanske kočarice i večeras, kao što su to radile i jučer, rovati po hrvatskom dijelu IGP-a.

Jedini način zaštite je da se taj prostor i zaštiti, no s obzirom na nesuverenistčku politiku Andreja Plenkovića do toga neće doći, ustvrdio je zastupnik Zekanović. Ponovio je svoje mišljenje kako je riječ o „najvećoj obmani javnosti u režiji aktualne Vlade“.

Hina / foto MD / ilustracija: Facebook