Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji predstavlja hrvatsku turističku ponudu u sklopu turističkog sajma BIT, koji se održava u Milanu od 10. do 12. travnja 2022. godine. Riječ je o najvažnijem turističkom sajmu u Italiji, a uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavljaju i turističke zajednice Kvarnera, Zadarske i Šibensko-kninske županije te grada Zagreba. Na sajmu je prisutan i nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, koji je najavio prometovanje nove linije na relaciji Milano – Split od prve polovine lipnja – priopćili su iz Hrvatske turističke zajednice.

„Prvi dan sajma bio je rezerviran za široku publiku, a njihov interes za hrvatskim destinacijama vrlo izražen. Preostali dani sajma rezervirani su za poslovnu publiku i susrete s partnerima, koji naglašavaju kako će ukidanje COVID mjera, odnosno olakšani protokoli prelaska granica pozitivno utjecati na turističke trendove. U skladu s navedenim, u hrvatskim se destinacijama već za produženi vikend Uskrsa nadamo većem broju Talijana, koji će produženi vikend za putovanja moći koristiti i povodom Dana oslobođenja kojeg Talijani obilježavaju 25. travnja“, izjavila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji, nadodavši kako interes za Hrvatskom potvrđuju i brojne objave u talijanskim medijima kao što su RAI, Bell’Europa, Itinerari e Luoghi i dr.

Da će relaksacija mjera i protokola značiti daljnji oporavak turističkog sektora potvrđuju i brojne aviokompanije koje, uz dosadašnje letove, uvode nove i dodatne linije prema hrvatskim zračnim lukama. Tako je primjerice Ryanair uveo dva nova leta, iz Brindisia za Zagreb te iz Torina za Zadar, Ita Airways je za kolovoz najavila letove iz Rima za Dubrovnik i Split, dok Sky Alps uvodi let iz Bolzana za Brač koji će prometovati od sredine svibnja do kraja rujna.

Oglas

Dobru prometnu povezanost hrvatskih i talijanskih destinacija potvrđuju i katamaranske linije koje se vraćaju u ponudu nakon dvije godine pauze zbog pojave pandemije. Tako Venezia lines uspostavlja liniju na relaciji Venecija – Poreč/Rovinj/ Pula, Liberty lines uvodi liniju na relaciji Trst – Mali Lošinj/Poreč/Rovinj, a tu si i linije prijevoznika Gomo Viaggi koji je prometovao cijelo vrijeme pandemije na relaciji Pesaro-Mali Lošinj i Novalja, a od prošle godine i za Rovinj. Trajekti Jadrolinije prometovat će iz Ancone za Zadar i Split te iz Barija za Dubrovnik, dok će talijanski brodar SNAV prometovati iz Ancone za Split.

Dodajmo kako će se na sajmu BIT ove godine predstaviti 980 izlagača, od kojih je oko 12 posto stranaca koji dolaze iz 31 zemlje svijeta. Sajam je podijeljen po temama, odnosno na dijelove Leisure, Mice Village i Be Tech, dok su poslovna događanja na sajmu podijeljena na pet područja, Hot Topics, Sustainability, Food Travel, Travel Tech i Travel Lab.

MD/foto HTZ