– U bolnici je sve više onih od 40 i 50 godina, a 60 posto ih ima britanski soj virusa, piše u srijedu Jutarnji list.

Situacija nije dobra, ali, barem zasad, još u bolnicama nije alarmantna, suglasni su bolnički liječnici i mikrobiolozi koji ovih dana vrlo pozorno prate povećanje broja zaraženih, navodi dnevnik.

Naime, očekivano, s rastom broja pozitivnih na covid-19 raste i broj hospitaliziranih, a laboratoriji imaju sve više posla. Jučer je tako u bolnicama bilo 1029 pacijenta, a 92 na respiratoru.

Oglas

“Da, posljednjih petnaestak dana bilježimo rast broja pacijenata i jučer smo ih imali 158 od kojih je 33 bilo na respiratoru. U više od 60 posto slučajeva radi se o zaraženima britanskim sojem koronavirusa. Srećom, zasad smo daleko od onih ogromnih brojki otprije koji mjesec kada su nam kapaciteti doslovno bili prebukirani, ali spremni smo, bude li se situacija pogoršala, na brzu prilagodbu”, kaže ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić.

Dodaje da je ono što se moglo uočiti u posljednje vrijeme pad dobne strukture hospitaliziranih.

“Dok su nam pacijenti u prošlom valu korone bili uglavnom stariji od 80 godina, trenutno imamo čak one rođene 1970. pa i 1980. odnosno uglavnom su mlađi od 70 godina. Vjerojatno je to posljedica cijepljenja starijih poglavito u domovima, koji su sad ipak više zaštićeni”, objašnjava Lukšić.

Da je britanski soj virusa trenutno dominantan u Hrvatskoj, potvrđuje i Jasmina Vraneš, šefica Službe za mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

“Povećao nam se broj PCR testiranja trenutno na 700 do 800 dnevno. Brojevi posljednja dva tjedna rastu, a među testiranima više od polovice ima britanski soj virusa koji još u veljači nije bio proširen više od 25 posto među testiranima, što znači da se radi o hiperinfektivnoj varijanti. Češki se gotovo ‘izgubio’, a južnoafrički koji je zabilježen kod četvero građana nije se proširio”, objašnjava Vraneš, donosi Jutarnji list.

Hina /foto Pixabay